14 / 05 / 2024

Emeklilere müjdeli haber! Çifte tazminat alabilirsiniz!

Emeklilere müjdeli haber! Çifte tazminat alabilirsiniz!

Çalışma hayatına devam eden emeklilere çifte tazminat fırsatı doğdu. Malulen emekliler hariç çalışmaya devam edebilen SSK ve Bağ-Kur'luların bazı hakları bulunuyor...



Milyonlarca çalışan emekliyi yakından ilgilendiren haberler gelmeye başladı. Emekli olunduktan sonra da çalışma hayatına devam edilebiliyor. Sadece malulen emekli olanlar iş hayatlarına devam edemezler. Peki, çalışan emeklilerin izin ve tazminatı nasıl hesaplanıyor? İkinci tazminat nasıl alınır?  İşte cevaplar...Emeklilere müjdeli haber! Çifte tazminat alabilirsiniz!

İşte Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, 10 soru başlığı altında merak edilenler...

1- Emekli olup çalışmaya devam edersem emekli maaşımdan kesinti yapılır mı?

Emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de ister başkasının yanında isterseniz de kendi adınıza çalışabilirsiniz. Emekli maaşından bir kesinti olmaz.

2- Kendi işinde çalışanlardan kesinti yapılıyor mu?

Eskiden Bağ-Kur kapsamında olanların maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılırdı. Bu uygulama 2016'da kaldırıldı. Artık emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunanların maaşlarından kesinti yapılmıyor.

3- Emekli çalışanlar kısa çalışma ödeneği ya da ücretsiz izin desteğinden yararlanabilir mi?

Emekli olunduğu için ve işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden de nakdi ücret desteğinden de yararlanamaz.

4- Kimlerden prim kesintisi yapılmaz?

Kendi adına tarımsal faaliyette bulunanlardan, işçi olarak ya da devlet memuru olarak çalışıp emekli olduktan sonra kendi işini kuranlardan, eğitim kurumlarında ücret karşılığı ders verenlerden, vakıf üniversitelerinde görev alanlardan SGDP kesintisi yapılmıyor.

5- SGDP ödenmiş süreler sigortalılık süresinden sayılır mı?

İşçi statüsünde çalışanlar için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) süreleri sigortalılık süresinden sayılmaz.

6- Emekli çalışanların tazminatta nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor. Son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödeniyor.

Daha sonra bir başka işyerinde de 1 yılı doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor. Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına rağmen tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor.

7- Emekli çalışanın kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?

Emekli bir çalışan da diğerleri gibi 1 yıl dolduktan sonra işten çıkartılırsa, kanunun tarif ettiği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaş üzerinden alıyor.

20 yıllık görevin ardından emekli olup 5 yıl aynı işyerinde devam edenler, emeklilik işlemi sırasında tazminatını almamışsa 25 yıl, almışsa 5 yıl üzerinden kıdem tazminatını alıyor.

8- Emekli çalışanlar da ihbar tazminatı alır mı?

Emekli işçiler, haklı bir gerekçe olmadan işten çıkartıldıklarında ihbar tazminatı alır. İhbar tazminatı süreleri kıdem tazminatını sıfırlayıp sıfırlamadıklarına göre değişir.

9- Yıllık izin nasıl hesaplanır?

Emekli çalışanların izin günleri, diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirleniyor. Hatta 50 yaşından büyük olanlara kıdemine bakılmaksızın 20 günden az izin verilemiyor.

10- Emekli çalışan rapor parası alır mı?

Emekli çalışanlar hastalandıklarında ya da raporlu olduklarında diğer çalışanlar gibi rapor parası almıyor. Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarında ödeme ortaya çıkıyor.

.Tarih belli oldu! Emekli ikramiyeleri artacak mı?

Emekliye müjde! Emekli ikramiyeleri artacak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön