29 / 06 / 2024

Emeklilere sıfır zam şoku! Temmuz'da neler olacak? Hemen bu rakamlara bakın!

Emeklilere sıfır zam şoku! Temmuz'da neler olacak? Hemen bu rakamlara bakın!

Temmuz'da memurlar resmi enflasyonun altında zamla, milyonlarca emekli ise sıfır zamla karşılacak. Prof. Dr. Aziz Çelik, Çalışanları ve emeklileri bekleyen Temmuz tehlikelerini kaleme aldı. İşte o rakamlar...



Milyonlarca çalışanın ve emeklinin zam için dört gözle beklediği Temmuz ayı yaklaştı. Temmuz'da hem çalışanları hem de emeklileri ciddi tehlikeler bekliyor. Bugün açıklanacak olan resmi enflasyon rakamlarıyla beraber Temmuz 2024’te ücret, maaş ve aylıklara yapılacak olan artışlar önemli oranda ortaya çıkacak. 

BirGün Gazetesi köşe yazarı Aziz Çelik, bugünkü köşesinde emekli, memur maaş zamlarını kaleme aldı. Çelik, "TÜİK TÜFE’deki mayıs ayı aylık artışını yüzde 3 olarak açıklarsa 5 aylık resmi enflasyon 22,3 ve yıllık enflasyon da yüzde 75 seviyesini bulur. Eğer TÜFE Temmuz ayında da yüzde 3 olarak açıklanırsa 2024’ün ilk 6 aylık enflasyonu yüzde 26 civarına yaklaşır. Dolayısıyla temmuz ayında emek gelirlerinin artışına esas resmi enflasyon oranının yüzde 25-26 seviyesinde olabilir" dedi. 

Emeklilere sıfır zam şoku! Temmuz da neler olacak? Hemen bu rakamlara bakın!

EMEKLİYE SIFIR ZAM

5510 Sayılı Yasa gereği Temmuz ayında işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon oranında artış yapılıyor. Fakat milyonlarca emekli için resmi enflasyon kadar artış bile çantada keklik durumda değil. 

"Yasadaki bu açık hükme rağmen milyonlarca emekli sıfır zam alabilir. Nasıl mı?" diyen Aziz Çelik, kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan emekli sayısının 4 milyona yakın olduğunu, Temmuz'da kök aylıklara yapılırsa ve en düşük aylık resmi enflasyon kadar artmazsa milyonlarca emeklinin sıfır zam ya da resmi enflasyondan bile düşük oranda zamla karşı karşıya kalacağının altını çzidi. 

Çelik, "Örneğin kök aylığı 8 bin TL olan bir emekli yüzde 25 zam uygulanırsa aylığı 10 bin TL olacak. Zaten şu anda 10 bin lira alıyor. Değişiklik olmayacak. Diğer bir ifadeyle sıfır zam alacak. Bu durum emekli için yoksulluk, Hazine için rahatlık anlamına gelecek. Hazine artık bu emekliye katkıda bulunmayacak" açıklamasında bulundu. 

Bu nedenle ekonomi yönetiminin tamamlanan aylıkları artırmak istemediğinin ifade edildiğini söyledi ve "Bunu Temmuz 2023’te de yaptılar. Milyonlarca emekli Temmuz 2023’te sıfır zam veya enflasyondan daha düşük zam almıştı. Bu durumun yinelenme olasılığı yüksek" dedi. 

Emeklilere sıfır zam şoku! Temmuz da neler olacak? Hemen bu rakamlara bakın!

MEMUR MAAŞLARINDA ÇİFTE TEHLİKE 

BirGün Gazetesi köşe yazarı Aziz Çelik, "Toplu sözleşmedeki hatalı (öngörüsüz) hüküm nedeniyle memur maaşları ve memur emekli aylıkları resmi enflasyondan yaklaşık 5,5 puan düşük kalacak" diye konuştu. 

"Bilindiği gibi memur maaşlarına ocak ayında enflasyon farkı dışında yüzde 15 zam yapılmıştı. Temmuz ayında yüzde 15’lik zam enflasyondan düşülecek ve enflasyon farkı bulunacak. Örneğin 6 aylık enflasyon yüzde 25 olursa enflasyon farkı (1,25/1,15=1,087) yüzde 8,7 olacak. Bu farkın üstüne yüzde 10 zam yapılacak (1,87*1,1=1,196). Böylece temmuz maaş artışı yüzde 19,6 olacak. Kısacası memurlar tartışmalı resmi enflasyon oranında dahi zam alamayacaklar" bilgilerini veren Çelik, aynı durumun memurlar için de geçerli olacağının altını çizdi. 

Ayrıca, memur emekli aylıklarının maaşa oranının düşeceğini aktaran Çelik, "Bilindiği gibi Temmuz 2023’te uygulanma başlayan “ilave ödeme” emekli aylıklarının hesabında göz önüne alınmıyor. Bu şekilde 2023 yılı başında maaşın yüzde 71’ine karşılık gelen memur emekli maaşı şu anda maaşın yüze 41’ine geriledi.  İlave ödeme temmuz ayında memur maaş artışı oranında artacak. Fakat bu yükseliş yine emekli aylıklarına yansımayacak" açıklamasında bulundu. 

Konkordato süreciyle gündeme gelen 9 AVM için son dakika açıklaması geldi: Borçları çeviriyoruz, süreç pozitif ilerliyor

Haziran 2024 aile destek ödemelerini bekleyenler dikkat! 1.250 TL, 850 TL, 950 TL hesaplara hangi tarihte yatırılacak? 

1.29 düşük faizle konut kampanyasının şartları neler, kimler başvuru yapabilir? Ev almayı düşünenler dikkat!


Geri Dön