05 / 05 / 2024

Emekliliği bekleyenlerin kaderini belirleyecek! Maaşlar için kritik tarih 31 Aralık

Emekliliği bekleyenlerin kaderini belirleyecek! Maaşlar için kritik tarih 31 Aralık

Emeklilik dilekçesinin verilme tarihi, bağlanan emekli aylığı miktarı bakımından çok önemli. Bazı yıllarda emeklilik dilekçesini aralık ayında vermek ile ocak ayında vermek arasında çok büyük fark olabiliyor. Peki bu yıl dilekçeyi 31 Aralık’tan önce mi sonra mı vermek avantajlı olur? İşte detaylar..



Emekli aylığı, sigortalı çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazanç tutarı, prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranına göre belirlenmekte. Bu üç unsurun her biri ayrı önem taşıyor. Prime esas kazanç ile bordroda görünen brüt kazancı anlamak gerekmekte. Çalışma yaşamı boyunca SGK’ya gerçek kazanç tutarlarının bildirilmesi çok mühim.

Çalışma yaşamının sonuna gelip emekli aylığı bağlatma aşamasına gelinince emeklilik dilekçesinin verilme tarihi de ayrı bir önem arz ediyor. Dilekçenin verilme tarihi bazı yıllarda emekli aylığı tutarını çok fazla etkilememekte. Ancak, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde prim günü, prime esas kazancı ve aylık bağlama oranı aynı olsa bile fark çok büyüyor.

Peki bu yıl emeklilik dilekçesini 31 Aralık’tan önce mi sonra mı vermek daha avantajlı olacak? Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, emekli olmayı planlayanların merak ettiği soruya yanıt aradı. İşte Ahmet Kıvanç'ın yazısı: 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön