15 / 05 / 2024

Emeklilik 5 yıl öne çekiliyor! Tek tek açıklandı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 

Emeklilik 5 yıl öne çekiliyor! Tek tek açıklandı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 

Emeklilik sistemi için atılacak adımlar merakla takip ediliyor. EYT düzenlemesinden yararlanamayan 2000 sonrası çalışanlar için emeklilik formülleri merak ediliyor. İşte erken emekli olmanın detayları... 



Prim düzenlemesiyle erken emeklilik imkânının yanı sıra yüzde 20 daha fazla emekli maaşı da alabilmek mümkün olacak. 

2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) şeklinde belirlenmişti. Fakat Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süre olarak belirlendi. 

SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü şartlarını sağlamaları halinde emekli olabiliyordu. 

Emeklilik 5 yıl öne çekiliyor! Tek tek açıklandı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 

Söz konusu düzenlemenin EYT'li olup 9000 prim gününü tamamlayamayan erkek esnaflara da erken emekli olma imkanı vereceği ifade ediliyor. Bu kapsamda, 7200 prim günü tamamlayan Bağ-Kur'lu erkek esnaf, EYT çerçevesinde hemen emekli olabilecek. 

Emeklilik için bir reform da kadınlar için gerçekleştirilecek. Bu kapsamda kadınlara emeklilik için hem yaş hem prim desteği sağlanacak. 

Emeklilik 5 yıl öne çekiliyor! Tek tek açıklandı! Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 

Ev kadınlarının da isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Çalışmayanlara emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigortada her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında pri ödeniyor. 10 bin 8 lira olan brüt asgari ücrete göre en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3 bin 202 TL 56 kuruş oluyor. 

Yapılacak düzenleme ile beraber bu tutarın  1.067,52 TL'lik kısmı devlet tarafından karşılanacak. Ev kadınları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim ödemesiyle emekli olmaya hak kazanacak. Mevcut asgari ücret üzerinden yıllık 12 bin 810 TL devlet desteği verilecek. 

Bağ-Kur'luların emekliliği için prim gün şartının düşürecek çalışma da isteğe bağlı prim ödeyen ev kadınlarının yüzünü güldürecek. Primlerinin 3'te 1 oranında devlet tarafından karşılanacak olan ev kadınları, eğer Bağ-Kur'luların primleri SSK'lılarla eşitlenirse 5400 gün yerine 4500 gün ile emekli olmaya hak kazanacak. 

THY-Emlak Konut GYO Arnavutköy projesine nasıl başvurulur? Yenişehir Evleri başvuru ekranı 2023!

Altın fiyatları çakılıyor! Gram altın, çeyrek altın resmen eridi! 22 Mayıs 2023 canlı altın fiyatları

Akaryakıtta zam fırtınası! Benzine yarın tam bu kadar zam var! BP, Opet, PO 22 Mayıs 2023 fiyat listesi


Geri Dön