12 / 05 / 2024

Emeklilik sistemi a’dan z’ye değişiyor! SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat!

Emeklilik sistemi a’dan z’ye değişiyor! SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat!

Emeklilik sistemi artık a’dan z’ye değişiyor. Bakan Vedat Bilgin, Bağ-Kur ile SSK emeklilik sistemi için aradaki prim farklılığının giderileceğini duyurdu. Peki bundan sonraki aşamada ne olacak? İşte detaylar…



PATRONA ZOR İŞÇİYE KOLAY

A Haber’in haberine göre; bu noktada Bağ-Kur’lular emeklilik şartları SSK'ya göre daha zor oluyor. Çünkü daha fazla prim biriktirmek zorunda kalıyorlar.

Örnek verilecek olunursa 1995 senesinde Bağ-Kur'lu bir kadın sigortalı 7.200 gün (20 sene) prim biriktirmek zorunda iken erkek Bağı-Kur'lu sigortalı için bu şart 25 sene yani 9.000 günü bulmakta.

Aynı tarihte işe girmiş olan bir SSK'lı ise 570 gün prim ödediğinde emekli olabiliyor. Doğal olarak bir Bağ-Kur'lu 9.000 gün ile emekli olurken yanında çalıştırmış olduğu SSK'lı bir çalışanı 5.750 gün ile emekli oluyor üstelik daha fazla da emekli maaşı alıyor.

FARKLILIK GİDERİLİYOR

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Esnafın bazı sorunları mevzuat ile ilgili sorunlar. Prim gün sayısındaki farklılık ise ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz gerek. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı da size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme kriterlerini de standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışmış olan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırıyor. Hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlü hala kılar" açıklamalarında bulunmuştu.

Bu şekilde SSK'lılar ile Bağ-Kurlular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkacak.

KISMİ EMEKLİLİKTE EŞİTLİK

Tam emeklilik haricinde kısmi emeklilik açısından da iki kurum arasında farklılıklar bulunmakta.

SSK'lı kişiler, 8 Eylül 1999 günü öncesinde sigortalı olmuşlar ise 15 sene 3.600 gün ile kısmi emekli olurken Bağ-Kur'lularda bu şart 5.400 güne çıkmakta.

8 Eyül 1999 günü sonrasında ise SSK'lı vatandaşlar, 25 sene ve 4.500 gün ile emekli olurken BAĞ-Kur'lularda kriteri yine 5.400 gün yani 15 sene prim olarak uygulanıyor.

Burada sağlanmış olacak bir eşitlik ile Bağ-Kur'lu vatandaşlar için de 3.600 gün ya da 4.500 gün ile emeklilik konuşulabilecek.

SON 3.5 SENE KURALI KALKIYOR MU?

Bağ-Kur ve SSK arasında emeklilik için gerekli prim şartı eşit hale geldiğinde son 3.5 sene kuralının da kalkması gündeme gelecek.

Mevcut durumda sigortalı kişiler, farklı kurumlarda çalışmışlar ise yedi senelik sigortalılık süresinde hangi kurum fazla ise emeklilik o kurumun kriterlerinden yapılıyor.

Burada ise kriterler eşitlendiğinde sigortalıların artık 3.5 sene farklı bir kurumda çalışma zorunluluğu da ortadan kalkacak.

 Emeklilik sistemi a’dan z’ye değişiyor! SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat!

Bulmanın imkansız olduğu Xiaomi 11 T Pro Hepsiburada’da! Üstelik kampanyalı fiyata! 25 Eylül 2022 fiyat listesi

Emekliye ek ödeme mi geliyor? Emekli maaşları ne kadar olacak?

Güneş ışınları geleceğin enerjisine olacak! Türk girişimci tasarladı!


Geri Dön