28 / 04 / 2024

Emeklilik sistemi a’dan z’ye değişiyor! SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat!

Emeklilik sistemi a’dan z’ye değişiyor! SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat!

Emeklilik sistemi artık a’dan z’ye değişiyor. Bakan Vedat Bilgin, Bağ-Kur ile SSK emeklilik sistemi için aradaki prim farklılığının giderileceğini duyurdu. Peki bundan sonraki aşamada ne olacak? İşte detaylar…



Emeklilik sistemi, a’dan z’ye değişim gösterecek. Bu durum ise SSK ve Bağ-Kur'luları kapsayacak. Prim, yaş ve gün tablosu netlik kazandı. Yapılacak düzenleme ile hem farklı mesleklerde çalışan kişiler arasında bir eşitleme yaşanacak hem de SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkmış bulunacak. Prim eşitleme yöntemi işe giriş tarihine göre de değişiklik görecek. Bu sisteme göre üç ayrı dönem ele alınmış olacak. Peki, bu ne anlama gelecek? Emekli olmak için uygulanan sisteminde nasıl bir değişiklik yaşanacak?

Emeklilik kriterleri ve hak kazanma koşullarına standart geliyor. Yapılacak olan düzenleme ile hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme yaşanacak hem de SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkı ortadan kalkacak. Burada prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre de değişim gösterecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınmış olacak.

Türkiye'de 2008 senesinden bu güne yapılan reform ile tüm sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplandı. Bu şekilde daha önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ismi altında yürütülen işlemler Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) ismi altında birleştirilmiş oldu.

Fakat bu reforma rağmen kurumlar arasında bir norm birliği de henüz oluşmadı. Tüm kurumlarda emeklilik işlemleri, emekli maaşı bağlama sistemleri de farklı olarak uygulanmaya devam etmekte.

Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensuplarının da emekli olmak için bekleme süreleri ve prim gün kriterleri farklılık gösteriyor. Yine emekli maaşı hesaba alınırken farklı hesaplama sistemleri uygulanmakta.

Emeklilik sistemi a’dan z’ye değişiyor! SSK ve Bağ-Kur’lular dikkat!


Geri Dön