Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Çalışanlara ikinci emekli maaşı ödenmesi masada!
Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler gündeme gelmeye başladı. Bu kapsamda, tamamlayıcı emeklilik sistemiyle çalışanların ikinci bir emekli maaşı alması veya toplu ödeme yapılması öngörülüyor. İşte ayrıntılar...
Ekonomi gündeminde emeklileri ilgilendiren yeni gelişmeler gündeme geldi. Yeni orta vadeli programda (OVP) yer alan emeklilik ile ilgili düzenlemeler yavaş yavaş netleşiyor. Ekonomi bürokrasisi sosyal güvenlik sisteminde dengeyi sağlamak amacıyla pek çok seçeneği masaya yatırdı.
Tartışılan öneriler arasında çalışan emeklilerden Genel Sağlık Sigortası alınması formülü de bulunuyor.
Ekol TV'de yer alan habere göre; Türkiye ekonomisinin 3 senelik yol haritası olan orta vadeli program sosyal güvenlik sisteminde de kendisini gösterecek. Sistemin dengeyi sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi planlanıyor.
ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN BELLİ BİR YAŞA KADAR GSS PRİMİ ALINABİLİR
Henüz emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12,5 genel sağlık sigortası primi kesintisi yapılıyor. Bu primin yüzde 7,5'i işveren payı olurken yüzde 5'i ise çalışan payı bulunuyor. Emekli olduktan sonra emekli aylığını da alarak çalışmaya devam edenlerdense yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyor. Ayrıca bir genel sağlık sigortası primi ödenmiyor.
Tartışılan modelde ise emekli maaşı alarak çalışmayı sürdürenlerden belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası alınması da planlanıyor.
Yaş sınırı için şu anda bir kesinlik olmazken, 55-60 yaş gibi bir kriterin getirilebileceğine dikkat çekiliyor. Genel sağlık sigortası primlerinin çalışanın aldığı hangi aylıktan kesileceği, alınması öngörülen primlerde işçi-işveren dengesi olup olmayacağı konularında ise çalışmalara devam edildiği belirtiliyor.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİYLE İKİNCİ EMEKLİLİK GELİYOR
Orta vadeli programda öngörülen bir diğer düzenleme de tamamlayıcı emeklilik sistemi oldu. Bu yeni sistemde, emeklilikteki otomatik katılım sisteminin ikinci bir emeklilik maaşı imkanı sunacak şekilde tamamlayıcı emeklilik sistemine çevrilmesi düşünülüyor.
Uygulamayla çalışanların işveren ve devletin de desteğiyle tamamlayıcı emeklilik sistemine prim ödemesi yapılması öngörülüyor. Bu şekilde de çalışanların hem SGK'dan emekli olacağı hem de ikinci bir emeklilik imkanı elde edileceği ifade ediliyor.
Mevcut sistemde çalışanların her ay brüt ücretlerinin yüzde 3'ü bireysel emeklilik sistemine aktarılıyor. Devlet bunun yüzde 30'u kadar katkıda bulunuyor ve birikimler değişik fonlarda nemalandırılıyor.
Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile sisteme işverenin de katkıda bulunması, 10 sene 56 yaş olarak şu anda uygulanan şartlar yerine gelince birikim sahibine toplu para ya da ikinci emekli maaşı ödenmesi öngörülüyor.
Nejat Özonay açıkladı: Emeklilerin yüzde 80'ininden fazlası kira ödemiyor olabilir!