Kent Haberleri

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Emekli maaşlarına yapılacak zam öncesinde, erken emekli olmanın yolları ve emeklilik tarihi hesaplama gibi konular sık sık gündeme geliyor. Peki 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? İşte o merak edilen soruların yanıtları...

Emeklilikle ilgili merak edilen birçok soru bulunuyor. Emekli maaşlarına yapılacak zam öncesinde, erken emekli olmanın yolları ve emeklilik tarihi hesaplama gibi konular gündem oldu. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu, bugünkü köşesinde '3600 günden ne zaman nasıl emekli olabilirim?, EYT'lilerin bağlanmayan emekli maaşları için faiz verilecek mi?' sorularını yanıtladı. 

Ekrem Sarısu'ya bir okuyucusu "1967 doğumluyum. Kasım 1985 ayında başlayan sigortamla SSK’ya 3070 gün primim var" bilgilerini vererek, 3600 günden ne zaman ve nasıl emekli olabileceğini sordu. 

Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta "Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisini" bilgilerini vererek başladı. Okuyucunun, 530 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması koşuluyla, 2027 yılında 60 yaşını tamamladığı tarihlte emekli olacağına dikkat çekti. 

GECİKEN EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN FAİZ VERİLECEK Mİ? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Ekrem Sarısu'ya bir başka okuyucusu da "EYT’de yoğunluk nedeniyle emeklilik dilekçesini 17 Mart 2023’te verdim. Eylülün ortası geldiği halde emekli maaşım bağlanmadı" diyerek, bağlanmayan emekli maaşlarına devletin faiz farkı verip vermeyeceğini ve nasıl bir yol izlemesi gerektiğini sordu. 

Ekrem Sarısu, konuyu "Öncelikle geç bağlanan emekli aylığı için devletin faiz ödemeyeceğini belirtelim. Şayet emekli olmak için aranan şartları sağlamışsanız, emekli aylığınız 1 Nisan 2023’ten itibaren bağlanır ve ödeme yapılacak tarihe kadar olan geçmiş aylıklarınız toplu olarak ödenir" diyerek açıkladı. 

Okuyucunun, emeklilik başvurusunda bulunduğu merkez müdürlüğüne giderek, maaşının neden geciktiğini sorabileceğini dile getiren Sarısu, yanıtını "Hizmet birleştirmeniz varsa, belki başka bir il veya ilçedeki merkez müdürlüğünden hizmetiniz sorulmuş olabilir. Elden takip ederek süreci hızlandırabilirsiniz" diyerek sonlandırdı. 

EMEKLİLİK TARİHİ NASIL HESAPLANIR? 

Sigortalı işe başlangıç tarihinin 1987 olduğunu ve 3800 gün primim ödemesi olduğunu belirten bir başka okuyucu da ne zaman emekli olacağını sordu. 

Ekrem Sarısu, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta "Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartlarını sağladığınız için 60 yaşınızı dolduruyorsanız hemen emekli olabilirsiniz" diyerek başladı ve tamamlamıyor olması halinde de prim ödemese bile 60 yaşında emekli olacağını söyledi. 

Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan zam açıklaması: SSK, Bağ-Kur emeklisi müjde, zam geliyor...

2023'te borçlanma limiti 4.5 katına çıktı! Kur farkının faturası 123 Milyar TL!