13 / 05 / 2024

Emeklilikte tazminat depremi! Tutarlar peş peşe duyuruldu! Şimdi siz de göz atın!

Emeklilikte tazminat depremi! Tutarlar peş peşe duyuruldu! Şimdi siz de göz atın!

Emekli belediye başkanları için makam, temsil ve görev tazminatı veriliyor. Emeklilikte tazminat depremi! Tutarlar peş peşe duyuruldu! Şimdi siz de göz atın!



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Ahmet Kıvanç, konu ile ilgili kaleme aldığı yazısında "2018 yılında çıkan bir kanunla Emekli Sandığı Kanunu’na Ek Madde 84 ilave edildi. Bu kanunla, 2019 yılından itibaren emekli hekim ve diş hekimlerine 13.000, uzman hekim ve diş hekimlerine 17.000 gösterge karşılığı “ilave ödeme” yapılmaya başlandı" ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz Temmuz'da çıkartılan kanunla söz konusu göstergelerin; hekim ve diş hekimleri için 20.000’e, uzman hekim ve diş hekimleri için ise 26.000’e yükseltildiğini belirten Ahmet Kıvanç, bu kapsamda, emekli hekim ve diş hekimlerine 8.674 lira, uzman hekim ve diş hekimlerine 11.275 lira ilave ödeme yapıldığının altını çizdi. 

Emeklilikte tazminat depremi! Tutarlar peş peşe duyuruldu! Şimdi siz de göz atın!

Kanuna göre, hekim ve uzman hekimlerin söz konusu ilave ödemeden faydalanabilmeleri için “makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış” olmaları gerektiğine vurgu yapan Ahmet Kıvanç, "Uzman hekimlik ihtisasının ardından akademik göreve devam eden doçent ve profesörler makam ve temsil tazminatı aldıklarından, aynı zamanda uzman hekim oldukları halde ilave ödemeden yararlanamıyorlar" şeklinde konuştu. 

Uzman hekime yapılan ilave ödeme 11.275 lira iken, en az 4 seneden çok hizmeti olan profesörlerin makam ve temsil tazminatı 9.107 lira, doçentlerin makam ve temsil tazminatı ise 4.336 lira seviyesinde. 

Hekim ve uzman hekim kökenli belediye başkanlarına da aynı şekilde makam tazminatı almaları sebebiyle ilave ödeme yapılmıyor.

Emeklilikte tazminat depremi! Tutarlar peş peşe duyuruldu! Şimdi siz de göz atın!

"Hekim ve uzman hekimlere tanınan ilave ödeme hakkından yararlanabilmek için makam tazminatı almama koşulu bulunduğundan, uzman hekim kökenli belediye başkanları ile doçentlerin emekli aylıkları, aynı hizmet süresi ile emekli olan meslektaşlarının altında kaldı" açıklamasında bulunan Ahmet Kıvanç, örneğin 30 sene hizmet üzerinden emekli olan uzman hekimin aylığının yeni zamlarla 24.060 lira iken, uzman hekim kökenli belde belediye başkanının emekli aylığının 16.700 lira, ilçe belediye başkanlığı yapmış bir uzman hekimin emekli aylığının da 18.000 TL'de kaldığını belirtti. 

En az 4 seneden fazla hizmeti bulunan uzman hekim kökenli profesörün emekli aylığı ise 24.980 lira. 

Emeklilikte tazminat depremi! Tutarlar peş peşe duyuruldu! Şimdi siz de göz atın!

Hekim kökenli belediye başkanları ile öğretim üyeleri, makam ve temsil tazminatı yerine yüksek olan “ilave ödemeden” faydalanmak istiyor. 

"CHP’li Süleyman Girgin ve arkadaşları, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında bu konuda bir önerge verdiler" diyen Ahmet Kıvanç, 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun Ek 84’üncü Maddesinde değişiklik yapılması ile ilgili önergede, makam tazminatı ödenmesine hak kazanmış olanlara, makam tazminatı ve buna bağlı temsil veya görev tazminatı tutarı ile ilave ödeme tutarından yüksek olanın ödenmesinin öngörüldüğünü aktardı. 

CHP’li Cavit Arı, bu durumda olan kişiler açısından bir mağduriyetin olduğuna, en azından hangisi fazla ise onu seçmesine imkan tanınması gerektiğine dikkat çekti. 

Ahmet Kıvanç ise konu ile ilgili yazısını, "Gerek 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu, gerekse 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda birçok maddede, birden fazla aylık veya gelire hak kazananlara, yüksek olanın ödenmesi yönünde hükümler yer alıyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. Kıvanç, hekim kökenli akademisyen ve belediye başkanları için de yüksek olanı tercih hakkının olması gerektiğine vurgu yaptı. 

Gram altının 2 bin TL olacağı tarihi uzman isim açıkladı! Altını olanların aklı başından gitti! Hemen tarihe bakın!

Emeklilere 2023 için son dakika ikramiye müjdesi geldi! Tek tek açıklanan bu tarihi duyan zevkten adeta dört köşe oldu!

Doları yastık altı yapanlar bin pişman! Selçuk Geçer 40 TL uyarısı geldi! Doların pik seviyesi!

Geri Dön