Ekonomi

Emekliye 10 bin TL ek gelir! Yarın son gün!

Emekli promosyon ödemeleri ile ilgili kritik gün yarın. Maaşlara gelen zam sonrası bankalar da harekete geçti. Açıklanan rakamlara göre promosyon ödemeleri 10 bin liraya kadar dayandı. sabah

Emeklilerin promosyon kazancı bankaların kampanyalarıyla beraber iyiden iyie yükseldi. Promosyon miktarı 7 bin 500 liraya kadar yükselirken, emekli yakınını getirenlere yapılan ödemelerle beraber 10 bin TL'ye varan kazanç olanağı doğdu.

Pek çok banka kampanya bitiş süresini 31 Ağustos olarak açıklarken, bazı bankalarsa Eylül ayında kampanyalarını sona erdirecek.

Takvim Gazetesi'nden Çığıl Ön Yener'in haberine göre; Promosyon kampanyalarından yararlanmak, bankasını değiştirmek isteyen emekliler bankalara akın etti, kuyruklar oluştu.

Ancak çoğu durumda bankaya gitmek gerekmiyor. Dijital olarak da işlem gerçekleştirilebiliyor.

DİJİTAL ONAY YAPILIYOR

Emekli olmaya hazırlananlar hem banka seçimini hem de promosyon başvurusunu dijital olarak yapabiliyor.

Banka seçimi, aylık başvurusu sırasında gerçekleştirilebiliyor. Memurlar çalıştığı kuruma vereceği emeklilik dilekçesinde maaş ödemeleri için banka tercihini belirtebiliyor

SSK ve Bağ-Kur'lular ise e-Devlet üzerinden veya SGK İl/İlçe Müdürlükleri'ne emeklilik başvurusunda bulunurken dolduracağı Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nde maaşın yatırılacağı banka tercihi yazabiliyor.

Maaş bağlanır bağlanmaz da taahhüt verilip promosyon alınabiliyor. Bunun için bankaya gitmek şart değil. Bankanın dijital uygulaması üzerinden başvuru yapılıyor.

Taahhüt süresi sona erenler, aynı bankada devam etmek istiyorsa şubeye gitmeden dijital bankacılık uygulaması üzerinden yeni promosyon başvurusunu gerçekleştirebiliyor.

promosyon başvurusu yapmanın tek yolu da şubeye gitmek değil.

Gidilecek bankanın internet veya mobil şubesinden emekli maaşının yatırılacağı banka seçilebiliyor, promosyon başvurusu gerçekleştirilebiliyor.

Taahhüt sürerken de banka değiştirilebiliyor.

Ancak bankalar genellikle başka yere verdiği taahhüdün süresi dolmadan maaşını kendilerine taşımak isteyenlerin şubeye gelmesini istiyor.

Banka değiştirmeden de aynı bankanın daha yüksek tutardaki promosyon kampanyasından yararlanılabiliyor. Bunun için internet-mobil bankacılığı üzerinden işlem yapılabiliyor.

KREDİ ÇEKEN BANKA DEĞİŞTİREBİLİR

Kredi kullanan emeklilerin taahhüdü sürürken başka bankaya geçişinde sorunlar yaşanabiliyor.

En çok bu konuda şikayet aldıklarını söyleyen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu durumun banka değiştirmeye engel oluşturmadığını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bankanın emekli maaşını teminat alarak kredi verilmesini doğru bulmadı. Yani emekli kredi çektiği bankadan maaşını başka bankaya taşıyabilir. Emeklinin maaşı orada rehin olunamaz. Sorun yaşayanlar Yargıtay kararıyla yazılı olarak kendi bankalarına başvurabilirler. Sonuç alamazlarsa hakem heyetlerine başvurabilirler."

İADE TUTARI NASIL HESAPLANIYOR?

Promosyon taahhüdü sürerken banka değiştirildiğinde yapılacak iade tutarı, taahhüdün tamamlanmasına kalan süre üzerinden hesaplanıyor.

Promosyon tutarı 36 aya bölünüyor. Kaç ay kaldıysa onun üzerinden hesap yapılıyor.

Örneğin; 750 lira promosyon aldınız, 3 yıllık taahhüdünüzün dolmasına 1 yıl süre kaldı. 1 yıllık sürenin promosyon tutarı olan 250 lirayı iade ederek bankanızı değiştirebilirsiniz.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 30 Ağustos 2022 tarihinde saat 20.42'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,18 Türk Lirası, euro 18,14 Türk Lirası, altının gramı ise bin 17 Türk Lirası değerinde.

Araç sahipleri müjde! Benzine bu akşam indirim geliyor

Sürücüler bu müjdeye hasret kalmıştı! Benzine büyük indirim! 29 Ağustos akaryakıt fiyat listesi

Selçuk Geçer açıkladı! Dolar 35 TL'yi aşacak... İşte tarih