Emekliye 4 bin TL'lik seyyanen zam! Kulis bilgisi verildi: İşte son dakika emekli seyyanen zam!
SGK Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığı kulis bilgisine göre, hükümet en düşük emekli maaşına seyyanen zam yapmayı planlıyor. İşte ayrıntılar...
Milyonlarca memur ve emekli, Temmuz'da maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Memur ve emkli Temmuz zammı ile ilgili hesaplamalar peş peşe gündmee geliyor.
Emekli ve memur maaşına, senede iki defa enflasyon farkına bağlı şekilde zam yapılıyor. Maaş zamlarında etkili olan enflasyon rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre TÜFE nisan ayında yüzde 3,18 artarken yıllık bazda ise yüzde 69,80'e çıktı.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Remzi Akkök'ün haberine göre; SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisi ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkı şu an itibarıyla oluştu. Bu şekilde 4 aylık enflasyon farkı yüzde 18,72 şeklinde oldu.
6 aylık enflasyon farkının belli olması için TÜİK'in mayıs ve haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını duyurması bekleniyor.
Ancak, kök maaşları 10 bin liradan düşük olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri, sıfır zam veya düşük zam alabilir. Bu durum, emeklilerin alım gücünde önemli bir azalmaya neden olabilir.
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, maaş zamları ile ilgili kulis bilgilerini aktardı.
EMEKLİYE 3-4 BİN TL SEYYANEN ZAM
Hükümet çevresinden düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam uygulanması yönünde baskı olduğunu söyleyen Karakaş, kulis bilgilerine göre hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam vermeyi planladığına dikkat çekti.
Karakaş, ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürme gerekçesiyle seyyanen zamma karşı olduğunun da altını çizdi ve kaynakların sınırlı olması nedeniyle seyyanen zam verme konusunda çekincelerin bulunduğunu söyledi.
ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILACAK MI?
Asgari ücretin enflasyona karşı eriyen alım gücünü korumak ve sosyal adaletin sağlanması amacıyla Temmuz'da mutlaka güncellenmesi gerektiğine vurgu yapan İsa Karakaş, şu ifadeleri kullandı:
"Asgari ücreti istediğiniz zaman yükseltebilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya gerek yok. Yasal engel bulunmuyor. Mesela 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 defa artırmışız. 1 yılda 4 defa, ondan sonra üç defa yükseltmişiz. 2016'ya kadar hem Ocak hem Temmuz olmak üzere iki defa arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022'ye geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla beraber yeniden iki kez artırmak zorunda kaldık."
Ayrıca, Karakaş, asgari ücretin açlık sınırının altında olması halinde yasanın ve anayasanın ihlal edildiğine dikkat çekti.
Mağdur ev sahiplerinden Cumhurbaşkanına çağrı: Bizi bir bürokratımız dinlerse seviniriz!
Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi seviyesi ne kadar oldu?