28 / 04 / 2024

Emekliye büyük zam yapılacak. İşte emekli vatandaşların alacağı maaş

Emekliye büyük zam yapılacak. İşte emekli vatandaşların alacağı maaş

Emekli vatandaşlara yönelik ocak ayında büyük bir zam yapılacağı değerlendiriliyor. Kulislerde şimdiden rakamlar da konuşulmaya başlandı.



Emekli vatandaşlar kendilerine son yapılan zamdan sonra enflasyonun arttığı dile getirerek ellerindeki paranın yetersiz kaldığını dile getirdi. Ancak hükümet, emekli maaşlarına zamda ocak ayını bekliyor. 

Emeklilere ocak ayında büyük bir zam gelmesi beklenirken, kulislerde rakamlar şimdiden konuşulmaya başlandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuzda aldıkları yüzde 25'lik zamdan memnun olmayan emeklilerin şikayeti artınca düzenleme talimatı verdi. Milyonların geçim sıkıntısını azaltmak için çalışmalar başlatıldı. Emekliler düzenlemeyi heyecanla beklerken, maaşlarda yapılacak iyileştirmeye ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Kulislerde emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmede memur zammının referans alınacağı söyleniyor. Bu da yüzde 45'lik bir zamma tekabül ediyor. Peki yüzde 45'lik zamla maaşlar ne kadar olacak. İşte tüm detaylar...

Memur zammında enflasyon kritik bir öneme sahip. Hakem Kurulu'nun vereceği karar sonrası, ocak ayında enflasyon farkı da eklenerek zamlar hesaplanacak. Ocakta hükümetin önerdiği yüzde 15'lik zam teklifine enflasyon farkının eklenmesiyle bu rakam yüzde 40'lara kadar çıkacak. Enflasyon beklentilerine göre, memur maaş zammının Ocak 2024'te en kötü ihtimalle yüzde 44,42 seviyesinde olması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL OLABİLİR 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklama da bu oranı destekler nitelikte. Hükümetin son teklifini açıklayan Bakan Işıkhan, "2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 ocak ayında yüzde 43'ü bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci döneminde kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır." demişti.

Emeklilerin maaşlarında yapılacak düzenleme için memur zammının referans alınması gündemde. Kulislerde taban maaş üzerinden yüzde 45 zam yapılacağı ve en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılacağı konuşuluyor.


Geri Dön