16 / 06 / 2024

Emekliye ek zamda iki model 4 formül seçeneği! Refah payı ve taban aylık ne kadar olacak? 

Emekliye ek zamda iki model 4 formül seçeneği! Refah payı ve taban aylık ne kadar olacak? 

Temmuz zammı yaklaşırken, emekliler hem bu yükselişi hem de ek iyileştirme konusunda verilecek olan son kararı merak ile bekliyorlar. Buna göre, ek iyileştirmede refah payı ve taban aylık yükselişi öne çıkarken, her iki modelde 2'şer formül dikkatleri çekmektedir.



Ek iyileştirmede refah payı ve taban aylık artışları ile  her iki modelde de 2'şer formül dikkat çekiyor. Öte yandan emekli olmak isteyenler gün ve tazminat hesabı yapıyor.

Takvim gazetesinden Çığıl Ön Yener'in haberine göre, kök aylıklara yansıtılacak olan bu zam oranları 3 Temmuz'da kesinleşecek, aynı ay da maaşlara yansıtılacak. Ayrıca Temmuz'da ek iyileştirme de karara bağlanacak. Bu doğrultuda ise hem refah payı hem taban aylık masaya yatırılacak. Eğer bu düzenlemelerden birinin ya da ikisinin birden uygulanmasına karar verilirse hızla yasal düzenleme yapılacak. Aynı ay aylık ödeme dönemine yetiştirilmesine çlışılması bekleniyor.

TEMMUZ ZAMMI NE OLACAK?

TÜİK verileri kapsamında göre Ocak- Nisan enflasyonu yüzde 18.72 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre de Mayıs enflasyonu yüzde 3.04, Haziran enflasyonu yüzde 2.56 olması beklenmektedir. Bu tahminler doğrultusunda ise 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 25.46'ya ulaşabilecek. Memur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 9.10 enflasyon farkıyla yüzde 20.01'i bulabileceği kaydedildi.

Emekliye ek zamda iki model 4 formül seçeneği! Refah payı ve taban aylık ne kadar olacak? 

REFAH PAYI NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

Ek iyileştirme çalışmaları kapsamında ele alınacak ilk formül refah payı olacak. Refah payı ile beraber tüm emeklilerin zam oranının eşitlenmesi beklenmektedir. Burada da yapılacak olan  2 formül bulunuyor. Memur emeklilerinin aylıklarına yapılacak artış SSK ve Bağ-Kur'luların seviyesine çıkarılabileceği gibi, tüm emeklilere refah payı eklenerek zam oranları yükseltilebilecek. Her iki formül de emeklilerin zam oranını eşitleyecek.

Eğer enflasyon tahminleri gerçekleşir ve ilk formül hayata geçirilirse memur emeklilerine 5.45 puanlık refah payı verilerek tüm emeklilerin zam oranı yüzde 25.46'da eşitlenebilecek. Ancak bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek zam yapılmamış olacak.

Öte yandan , ikinci formülün uygulanması halinde ise verilecek refah payı tüm emeklilerin zam oranını yükseltecek kadar olacak. Örneğin; tüm emeklilerin zam oranı yüzde 30'da eşitlenebilecek. 6 aylık enflasyon yüzde 25.46 çıkarsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 4.54, memur emeklilerine ise 9.99 puanlık refah payı verilmiş olacağı kaydediliyor.

TABAN AYLIĞA ENFLASYON AYARI

Temmuz ayı zam döneminde taban aylık ödemesinin artırılması da ele alınacak. Eğer taban aylıkta artış kararı alınırsa, enflasyon verileri burada en önemli kriter olacak. 6 aylık enflasyon yansıtılırsa taban aylık 12 bin 500 lira seviyelerine ulaşacak. 6 aylık TÜFE tahminlerine göre 12 bin 546 lirayı bulabilecek. Yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon hedefinin yansıtılması halinde de emeklilerin taban aylığı 13 bin 800 liraya kadar ulaşacak.

ZAM TAHMİNLERİ

- 4 aylık enflasyon: yüzde 18.72
- 6 aylık enflasyon tahmini: yüzde 25.46
- SSK ve Bağ-Kur'luların zam oranı: yüzde 25.46
- Memur emeklisi TÜFE farkı: yüzde 9.10
- Memur emeklisi zam oranı: yüzde 20.01

REFAH PAYI FORMÜLLERİ:

- Memur emeklisine refah payı ile eşit zam
- Tüm emeklilere refah payı ile eşit zam

TABAN AYLIK FORMÜLLERİ

- 6 aylık TÜFE artışı: 12.546 Türk Lirası.
- Yıllık TÜFE artışı: 13.800 Türk Lirası.

Emeklinin alması gereken maaş 29 bin lira dedi, zararı açıkladı

Emekli ve asgari ücret zammında son dakika! Zam oranlarını canlı yayında açıkladı!

Kurban Bayramı ikramiyesini bekleyenler dikkat! Kimlere ikramiye verilecek? Dul ve yetimler ne kadar ikramiye alacak?

Asgari ücret 13 bin 552 TL'ye, en düşük emekli maaşı 7 bin 971 TL'ye düşecek! Çalışana ve emekliye şok!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön