29 / 04 / 2024

Emekliye yeni yıl zammı müjdesi!

Emekliye yeni yıl zammı müjdesi!

Milyonlarca emeklinin gözü Ocak zammında. Oran için son ipucu Merkez Bankası’nın beklenti anketinden geldi. Enflasyon tahminine göre, SSK ve Bağ-Kur’luların zam oranı yüzde 6.35 olabilecek.



2020 yılında bir çok kazanç elde eden emekliler, gözünü 2021 yılına çevirdi. Yeni yılda 2 kez zam, 2 kez bayram ikramiyesi alacak olan emekliler, Ocak artışını gösterecek enflasyon verilerini de yakın takibe aldı. Temmuz'da gelirleri yüzde 5.75 yükselen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, Ocak'ta da 2020'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yansıtılacak.apılacak.

Takvim'de yer alan habere göre; Merkez Bankası tarafından hazırlanan anketi ipuçlarını verdi. Kasım ayı beklenti anketinde 2020 yılı enflasyon tahmini yüzde 12.47 oldu. Bu durumda, ikinci 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yaklaşık yüzde 6.35 olacak.

2 VERİ KALDI

Bu yılın ikinci yarısıyla ilgili şu ana kadar 4 aylık enflasyon verisi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Temmuz-Ekim enflasyonu yüzde 4.62 oldu. Yani 4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 4.62 görünüyor. Kesin oranlar için geriye 2 veri kaldı. Kasım, Aralık enflasyonu kesin oranı ortaya çıkacak.

BAĞ- KUR'LUYA AVANTAJLI EMEKLİLİK

Torba yasa Bağ-Kur borcu olanlara büyük bir avantaj sundu. Bağ-Kur'lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, yasa çıktıktan itibaren 2 ay içinde SGK'ya ihya başvurusunda bulunabilecek. Daha önce sigortalılık süresi durdurulan ve prim borcu silinen Bağ-Kur'lulardan bu günlerini kazanmak isteyenler, durdurulan sigortalılık süresinin primini bugünkü değeri üzerinden (aylık bin 15 lira) ödeyerek günlerini kazanabiliyordu.

Yeni yasa kapsamında ihya edilecek primlerde borçlu olunan tarihteki tutarlar ele alınacak ve sadece enflasyon farkı ile güncellenecek. Bu durumda prim eksiği nedeniyle emekli olamayanlar, daha az ödemeyle dondurulan primlerini canlandırıp emekli olabilecek.

Ekonomiye ilişkin 'torba teklif' yasalaştı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön