29 / 04 / 2024

Emin Sazak: Mega projeler inşaat sektörünü canlandıracak!

Emin Sazak: Mega projeler inşaat sektörünü canlandıracak!

TMB Başkanı Emin Sazak, yılın birinci çeyreğinde inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 5.9'a ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu, sektördeki canlanmanın hem büyümeye hem de istihdama güçlü katkılarda bulunacağını belirtti.



21 büyük proje 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin "Temmuz 2013-İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nu değerlendiren Emin Sazak, hükümetin gündemindeki mega projelerin sektöre canlılık katacağını, projelerin çevresel etki analizi, planlama, tasarım, yatırım ve finansman boyutlarının bütünsel bir yaklaşım içerisinde ele alınmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 


TMB'nin raporuna göre, önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen 21 büyük ölçekli projeden İstanbul'a üçüncü köprü ile üçüncü havalimanı ihaleleri tamamlandı. Kanal İstanbul da dahil olmak üzere diğer mega projelerin hazırlıkları devam ediyor. Bu projeler sadece kapsadıkları alan ve fiziki büyüklükleri itibariyle değil, mali büyüklükleri itibariyle de dev ölçeklidir. Kamu ve özel sektör eliyle gerçekleştirilecek olan 21 mega projenin toplam mali büyüklüğü 138 milyar doları aşıyor. 


Öneriler dikkate alınmalı 

RAPORDA, mega projelerle ilgili şu ifadeler yer aldı: "Her türlü projenin üst ölçeklerdeki plan kararları ile uyumlu olması gerektiği ve söz konusu planlar hazırlanırken ekonomik hedeflerin yanı sıra, sosyal, çevresel ve kentsel yaşam kalitesine ilişkin hedef ve ölçütlerin de birlikte ve denge içerisinde gözetilmiş olması gerektiği açıktır."


Vatan Gazetesi


Geri Dön