22 / 11 / 2024
fuzul

Emin Sazak, yurt dışı müteahhitlik hedefini yüksek tuttu!

Emin Sazak, yurt dışı müteahhitlik hedefini yüksek tuttu!

TMB Yönetim Kurulu Üyesi Emin Sazak da taahhüt sektörünün her açıdan masaya yatırıldığı arama ve karar konferanslarında, yurt dışı müteahhitlikte 2015 yılı iş hacmi hedefinin 50 milyar dolar olarak belirlendiğini bildirdi...  




Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, 2010 sonu itibariyle, Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısının 89, yurt dışında gerçekleştirdikleri proje sayısının 5 bin 910, bu projelerin toplam tutarının ise 187,6 milyar dolar olara gerçekleştiği bildirdi.
               
Erdal Eren, Mövenpick Oteli 'nde düzenlenen 'Türk Müteahhitlik Sektörünün 2023 Vizyonu' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Engineering News Record (ENR) Dergisi tarafından her yıl yayınlanan 'Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesinde Türkiye 'nin 33 firma ile yer aldığını belirtti.
               
Eren, '2010 yılı sonu itibariyle, Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 89, yurt dışında gerçekleştirdikleri proje sayısı 5910, bu projelerin toplam tutarı ise 187,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 4 kıtada  yaklaşık 90 ülkede iş yaptık. Bunlar çok önemli rakamlar' diye konuştu.
               
Cumhuriyet 'in 100. yılı olan 2023 yılına kadar olan süreçte, inşaat sektörü açısından neler yapılması gerektiği konusunda araştırma yaptıklarını, bu amaçla düzenledikleri arama ve karar konferanslarının birincisinin 2009 yılının  Nisan ayında, ikincisinin ise 2010 yılının Mayıs ayında gerçekleştirildiğini  hatırlatan Eren, şöyle devam etti:
               
'Bu konferanslara aralarında sektörün ünlü duayenlerinin, üç farklı kuşaktan müteahhitlerin, profesyonel yöneticilerin, sektörle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin, akademisyenlerin, finans uzmanlarının, meslek kuruluşlarının ve medya temsilcilerinin yer aldığı 110 kişi katıldı. Arama ve karar konferanslarında oluşan birikimler ortaya konulan vizyon, bu vizyona giden yol haritası ve proje gruplarının önerileri de dahil olmak üzere TMB tarafından bir kitap halinde derlenerek kamuoyuna sunuldu.
               
Sektörümüzün kalite ve verimlilik boyutlarıyla yeniden yapılanmasını, bunun için sektördeki paydaşlarımızla yakın işbirliği içerisinde olmayı, sorunlarımızın çözümlerini birlikte üretmeyi ve güçlerimizi onları hayata geçirmek için birleştirmeyi çok önemsemekteyiz. Bu bilinç, duyarlılık ve kararlılık içerisinde gerçekleştirdiğimiz 'TMB Taahhüt Sektörünün Geleceğini Arıyor ' konulu arama ve karar konferansları sonucunda ortaya konulan ortak akıl  ürünleri, sektörümüzün geleceğine ışık tutacaktır.'  

'ORTADOĞU VE AFRİKA PAZARLARI YÜKSELECEK'
               
TMB Yönetim Kurulu Üyesi Emin Sazak da taahhüt sektörünün her açıdan masaya yatırıldığı arama ve karar konferanslarında, yurt dışı müteahhitlikte 2015 yılı iş hacmi hedefinin 50 milyar dolar olarak belirlendiğini bildirdi.
               
Sektörün yurt dışı ve yurtiçi cirolarını 100 'er milyar dolara yükseltmeyi istediğini belirten Sazak, dünyanın ilk 225 firması arasında 40 firma ile yer almak, yurt dışındaki hasılatın Türkiye 'ye dönüş miktarını 3 kat artırmanın hedefleri arasında bulunduğunu söyledi.
               
Müşavirlik sektörünü geliştirmeye ve Türk inşaat malzemelerinin kullanımını artırmaya çalıştıklarını bildiren Sazak, 'Konferanslarda oluşturulan proje gruplarınca sektörde kurumsallaşma, işbirlikleri ve sektör itibarının geliştirilmesi için çalışacağız' dedi.
               
Sazak, müteahhitlerle yaptıkları beyin fırtınası sonucuna göre ise gelecekte yaşanabilecek olasılıkları şöyle açıkladı:
               
'Rekabet artmakta, sermaye kapasitesi ve finans kaynakları azalmakta, kar marjları düşmektedir. Bu gelişmeler sektörde iflaslara yol açabilecektir.
 
Pazarda faaliyetler ve hizmetler çeşitlenecek, işletmeciliğe geçiş hız kazanacaktır. şžirket birleşmeleri ve ortaklıklar artacak, alternatif finans  modelleri çerçevesinde farklı işbirliği ve ortaklık yapıları gelişecektir. Kurumsallaşma, kalite ve şeffaflık artacak, insan kaynakları gelişecek, yeni  mühendislik profili oluşacak, işletmeci-müteahhit tipi çoğalacaktır.
               
çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik konuları önem kazanacaktır. Mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin hacmi artacaktır. Yabancı yatırımcılar gelecektir. çin 'e ek olarak Hindistan da önemli bir rakip olacaktır. Ortadoğu ve Afrika pazarları yükselecek, ekonomik güç batıdan doğuya  kayacaktır.'
AA


Geri Dön