23 / 12 / 2024

Eminönü Belediyesi'nin eski binası yıkılıyor

Eminönü Belediyesi'nin eski binası yıkılıyor

Eminönü Belediyesinin ek hizmet binasının yıkımına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla başlandı



"Theodosius Sarnıcı" olarak da bilinen Şerefiye Sarnıcı üzerindeki Fatih Belediyesi ile birleştirilen Eminönü
Belediyesinin ek hizmet binasının yıkımına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla başlandı. Yıkım çalışmalarına başlanmadan önce bir konuşma yapan Kadir Topbaş, sözlerine Elazığ'daki depremde ölenlere rahmet, yakınlarına da baş sağlığı dileyerek başladı.

Topbaş şunları söyledi:
"Bütün teminimiz bunların yaşanmaması. Tabi yaşanmaması adına da önemli adımlar atılması gerekiyor. Tekniği, bilimi doğru kullanmazsak sonuçları maalesef acı olarak karşılamak zorunda kalıyoruz. Bu gün burada Theodosius Sarnıcı'nın üzerindeki yapıyı yıkmak üzere geldik. Eski Eminönü Belediye binası. İşte bu da yine tekniğe bilime, saygı duyulmadan yapılan bir yapı. Düşünün bu kadar önemli bir eserin üzerine böyle bir yük konmuş. Bu yükü taşıyabilmeye çalışan sütunlar var aşağıda. Düşünün turizme açıldığında, insanlar içeriye girdiğinde bu çökebilirdi. Demek ki dikkat etmezsek her yerde ve her alanda bu riski taşıyabiliriz."

Şerefiye Sarnıcı olarak adlandırılan sarnıcın, bin 600 yıllık bir eser olduğunu vurgulayan Topbaş, çok değerli bir eser olmasına rağmen üzerine 1910'larda Arifpaşa Konağı'nın, 50'li yıllarda da mevcut yapının yapıldığını
anlattı. Bu çalışmanın uzun soluklu bir çalışma olduğunu belirten Topbaş, yıkım çalışmalarının alttaki esere zarar vermeden özel bir teknikle yapılacağını kaydetti.

Topbaş, binanın yıkılmasının ardından bu alanda arkeolojik park oluşturulacağını bildirdi. Benzer başka çalışmaların oluğunu, bu tür çalışmaların zaman aldığını belirten Topbaş, ek binanın hemen yanındaki, tarihi özelliği bulunan diğer yapının ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi ve İstanbul üniversitelerindeki öğrenci kulüpleri platformu merkezi olarak kullanılmasının düşünüldüğünü söyledi.

-DEPREMLE İLGİLİ SORULAR-
Bir basın mensubunun, "Sabaha karşı olan depremden sonra İstanbulluların unutmaya çalıştığı korku tekrar gün yüzüne çıktı. 11 yıl geçti. Benzer bir deprem olursa İstanbul ne kadar hazır? Şili örneği var önümüzde, 8.8, ölü sayısı bini geçmedi" şeklindeki sorusu üzerine Topbaş, "Doğal afetler karşısında insanlar bilim ve tekniği kullandığında bu riskleri minimize edebiliyor" diye konuştu.

Şerefiye Sarnıcı'nın mevcut durumunun deprem açısından risk taşıdığını, bir deprem olması durumunda sarnıcı ziyaret edenlerin üzerindeki 7 katlı binanın yıkılmasıyla içinde kalabileceklerini anlatan Topbaş, belediyeler, kamu kuruluşları ve özel idarelerin kendi binalarını güçlendirdiklerini, vatandaşların da yapılarında bu hassasiyeti göstermeleri gerektiğini söyledi. İstanbul'un yenilenmesi gerektiğini, bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşüm projeleri başlattıklarını belirten Topbaş, ancak ana muhalefet partisinin yerel seçimlerdeki çalışmalarında söylediklerinin, vatandaşın çalışmalar konusunda tedirgin olmasına yol açtığını savundu.

Bu konudaki çalışmaların muhalefet, medya ve diğer ilgililer tarafından desteklenmesi gerektiğini, ancak yöntemler üzerinde tartışılabileceğini belirten Topbaş, aksi halde sonuç almanın mümkün olmadığını kaydetti.Topbaş, Zeytinburnu'nda başlatılan ön projede vatandaşların ikna edilmesi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, vatandaşla anlaşmanın, uzlaşmanın şart olduğunu kaydetti.

"İstanbul ciddi bir deprem riski taşıyor" diyen Topbaş, 10 ilçedeki tüm yapıların, yaklaşık 160 bin civarındaki binanın tarandığını bildirdi. Çalışmaların hala devam ettiğini belirten Topbaş, "Bunun sonuçlarına göre adım atmak gerekiyor da adım atarken de orada yaşayan insanların yapıların yenilenmesi için bizedestek vermesi gerekiyor" dedi. Zeytinburnu, Maltepe Mahallesi'nde aslında 45 bin metrekare yapı olması gerekirken, 125 bin metrekare yapıldığını anlatan Kadir Topbaş, bu konudaki çalışmaların siyaseten kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Topbaş, "Biz kamu binalarında, alt yapıda, viyadüklerde, köprülerde gerekli çalışmaları yaptık. Ama vatandaşın yaşadığı bireysel yapılar, maalesef tekniğe uygun olmayarak yapılan yapılar hepsi risk taşıyor" diye konuştu. İstanbul'un 1998 yılına kadar 2. derecede deprem bölgesi olarak kabul edildiğini, bütün statik verilerin ona göre alındığını hatırlatan Topbaş, 98 yılından önce yapılan yapıların durumunun bu açıdan gözden geçirilmesi
gerektiğini kaydetti. Topbaş, binalarda güçlendirme yapılırken üsteki bir kat yıkılarak yükün azaltılmasının uygun olacağını düşündüğünü ifade etti.

Eski binalara daha fazla kat izni verilerek yapıların yenilenmesinin gündeme getirildiğini belirten Topbaş, bunun alt yapı ve diğer bazı yönlerden sıkıntı yaratacağını anlattı. Bir basın mensubunun, "İstanbul depreme hazır diyebilir misiniz? Yüzde kaçı yenilendi? " şeklindeki sorusu üzerine Topbaş, "Şu anda Tokyo'daki binaların yüzde 25'i hala deprem riski taşıyor. Bakın Tokyo'yu konuştum. Siz ben her şeyi tamamladım diyemezsiniz. Bitmez. Çünkü yapılar eskiyor, zaman geçiyor." İstanbul'da olası depreme ilişkin bir soru üzerine de Topbaş, değişik çalışmalarda yıkım ve can kaybı konusunda değişik sonuçlara ulaşıldığını hatırlattı.

Topbaş "Burada bir kişi de hayatını kaybetse, 10 kişi de hayatını kaybetse, neticede hayat kaybediyorsunuz" dedi. Daha sonra bir iş makinesi yardımıyla binanın yıkımına başlandı. Bu arada Topbaş, yıkıma katılanlardan bazılarının ricası üzerine, taktıkları baretleri imzaladı.
AA


Geri Dön