29 / 04 / 2024

Eminönü’ndeki balıkçı esnafından İBB'ye dava!

Eminönü’ndeki balıkçı esnafından İBB'ye dava!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eminönü’nde balık ekmek satan iş yerlerinin boşaltılması için ihtarname göndermişti, şimdi konuyla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.



 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı, 18 Ekim tarihinde Galata Köprüsü ile Turyol İskelesi arasındaki bölgede 3 teknede faaliyet gösteren kiracılara ihtarname gönderdi.

Sözcü'den Derin Gökçe'nin haberine göre, yazıda, kira sözleşmesinin 1 Kasım 2019 tarihi itibarıyla dolduğu kaydedildi. Eminönü’nde balık-ekmek satışı yapılan tekneler ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Balıkçılar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne alınan kararın iptali için dava açtı.

Eminönü’ndeki balıkçı esnafından İBB ye dava!

BALIK-EKMEK TARTIŞMASI MAHKEMELİK OLDU


Eminönü’ndeki balıkçı esnafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararın iptali için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Karara ilişkin Sözcü gazetesine açıklamalarda bulunan Av. Mehmet Yıldırım, “80- 90 yıllık tarihsel dokuya sahip olana bir işletmenin bu şekilde sonlandırılmasının hukuka uygun olduğunun kanaatinde değiliz. Ayrıca kültür ve tarihi koruma kurumlarından görüş alınmadan böyle bir ihtarnamenin gönderilmesi elzem verici bir durumdur. Tarihsel bir dokunun bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Biz de kararın iptali için İBB’ye dava açtık.” diye konuştu.

‘ORAYA YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER SÖZ KONUSU’

Konu ile ilgili İBB kaynakları ise, “Tarihi yarımada ile ilgili bütüncül bir proje geliştiriliyor. Eminönü de bu projenin bir parçası. Orada, tarihi yarımadaya çok da yakışmayan görüntüler söz konusu. Şunun bilinmesi gerekir ki, o bölgede ‘mevcut kiracılar gidecek yerine başka kiracılar gelecek’ şeklinde bir durum söz konusu değil.” demişti.

YILLIK 900 BİN TL KİRA ÖDÜYOR


İhtarnameye konu bölgede 100 seneye yakın bir süredir balık-ekmek satışı yapılıyor. Üç teknenin sahibi aileler 2007 yılından beri İBB ile muhataptı. Üç tekne için İBB'ye her yıl kasım ayında 900 bin liralık kira ödemesi yapılıyor. Bu teknelerde toplam 150 kişi çalışıyor.
 

Eminönü balıkçıları tarihe mi karışıyor?


Geri Dön