Eminönü esnafından balık-ekmek teknelerinin kaldırılmasına tepki sürüyor!
İBB, Eminönü'nde bulunan ve balık ekmek satan teknelerin boşaltılmasını istemişti. İşletmecilerin konuyu mahkeme taşımasına rağmen mahkeme, tahliyenin devam edeceğini bildirmişti. Eminönü’ndeki balık-ekmek teknelerinin kaldırılmasına bölge esnafı tepki göstermeye devam ediyor...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Eminönü'nde balık-ekmek satışı yapan teknelerin sözleşmelerinin yenilenmeyeceğini bildirmesi üzerine tekne sahiplerinin açtığı dava, İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.
Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre, İBB yetkilileri tahliye ile ilgili yasal sürecin kaldığı yerden devam edeceğini bildirirken karara balık-ekmek satan tekne sahiplerinin yanı sıra bölge esnafı ve vatandaşlar da büyük tepki gösterdi.
"İnsanlar buraya balık-ekmek yemeye geliyor. Onlar gelmezse kime satış yapacağız. İşlerimiz biter" diyen bölgede satış yapan kestaneci, mısırcı, simitçi, turşucu ve lokmacılar da hayli endişeli: "Sözleşmemiz de yılbaşında bitiyor, anlaşılan bizi de buradan atacaklar.” Vatandaşlar ise, "Belediyenin yapması gereken bu kadar iş varken üç tekneyi hedefine alması anlaşılır gibi değil" sözleriyle karara tepki gösterdi.
Kirası 1 milyon lira
Tarihi Balık-Ekmek Turizm Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Arif Hikmet İlke, balık ekmekçilerin 100 yılı aşkın süredir İstanbul'un bir rengi olduğunu ifade ederek, "Şu anda bu renk silinmeye çalışılıyor" dedi. İlke, "Biz işgalci değiliz, belediyeye yıllık 1 milyon TL kira veriyoruz. Eğer sözleşme fesh edilmeseydi 2020'de 1.2 milyon TL kira verecektik. Vergimizi ödüyoruz. 150'den fazla insan buradan evine ekmek götürüyor" dedi.
Ekmeğimizle oynuyorlar
Balık-ekmek teknelerinin yanında kestane satan Mustafa Akkoç, belediyenin insanların ekmeğiyle oynadığını söyledi. Akkoç, "Teknelerinin kalkması bizim işlerimizi yüzde 50'den fazla düşürür. İnsanların buraya geliş amacı belli" dedi.
Turşucuların da işi biter
Bölgede turşu satan Şükrü Sak, "Küçücük turşu tezgahında 3 kişi sigortalı çalışıyoruz. İnsanlar turşuyu balık-ekmek için alıyor. Eğer buradaki tezgahları kaldırırlarsa, kimse gelmez bizim de işlerimiz biter. Sadece balık-ekmek, turşucu değil simitçinin de tatlıcının da işi biter. Ekmeğimizle oynuyorlar" dedi.
Bölge esnafı karardan çok rahatsız
Lokmacıda çalışan Ferman Hangün de, "Burayı cazibe merkezi haline getiren balık-ekmek tekneleridir. Eğer balık-ekmek olmazsa bizim de işlerimiz yüzde 80 düşer. Bölge esnafı olarak karardan çok rahatsızız" dedi.
Bölgede faaliyet gösteren bir mısırcı ise "Ne yapalım biz, nereye gidelim? Karnımızı nasıl doyuralım?" diye konuştu.