27 / 04 / 2024

Emir Sultan Türbesi'nin restorasyonu hala yapılmadı!

Emir Sultan Türbesi'nin restorasyonu hala yapılmadı!

İzmir Belediyesi Emir Sultan Türbesi ile ilgili restorasyon vaadini hala yerine getirmedi



İzmir'in Türk hakimiyetine girmesinde önemli rol oynayan Emir Sultan'a büyük vefasızlık. Umur Bey'in komutanlarından 'Emir Sultan' olarak tanınan Seyyid Mükerremiddin'in türbesinin restorasyonu, Büyükşehir Belediyesi'ne takıldı. Şehrin günümüze kalan az sayıdaki tarihî yapılarından biri olan kabristanı gezenler, bakımsızlığa tepki gösteriyor. 

İzmir ve çevresinin Türk egemenliğine geçmesinde büyük rol oynayan Emir Sultan'ın türbesi bakımsızlıktan harabeye döndü. Umur Bey'in en başarılı komutanlarından ve 'Emir Sultan' olarak bilinen Seyyid Mükerremiddin'in şehrin eski semtlerinden Namazgâh'taki kabri çöpler arasında kaldı. CHP'li  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, tarihî türbe ile ilgili restorasyon vaadini hâlâ yerine getirmedi.

Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce Emir Sultan Türbesi'nin bulunduğu harabenin restore edileceğini duyurdu. Buna göre atıl vaziyetteki aşhane, hamam onarılarak Mevlevihane olarak kullanıldığı düşünülen bina kalıntısı da sundurma ile koruma altına alınacaktı. Ancak aradan geçen zamana rağmen hiçbir adım atılmadı.

İzmirli tarih yazarı Mehmet Ozan Semerci, Emir Sultan Türbesi'nin restorasyonunu, Büyükşehir Belediyesi'nde Başkan Aziz Kocaoğlu'nun bilgisi dışında birilerinin engellediğini iddia etti. "Türbe ortadan kaldırılırsa Türklük adına hiçbir şey kalmayacak, o bekleniyor zaten." diyen Semerci, her gün bir mezar taşının kırıldığını söyledi. Semerci, türbenin onarımı için kayıtsız kalınmasına şu sözlerle tepki gösterdi: "Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun duvar çekilmesine karşı çıkmadığını vurgulayan Semerci, "Belediye, bu kadar zamandır neden duvar çekmedi? Burada iyi niyet aramak mümkün mü? İyi niyet yok bu işin içinde. Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihsel, Çevre ve Kültür Varlıkları diye bir birimi var. Emir Sultan'a mı ödül verilmiş, Rum evlerini restore edenlere mi?"

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokol doğrultusunda 2006 yılında hazırladığı restorasyon projesini, İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunduklarını açıkladı. Kurulun isteklerinin tamamlanmasından sonra yeni projenin ancak 2008 yılının Aralık ayında onaylandığı belirtildi. Sonrasında inşaat ruhsatı sürecinin başladığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi: "Elektrik projesinin onaylanması aşamasında proje konusu alana trafo ünitesi yapılması istendi. Söz konusu alanın sit alanı olması sebebiyle halen Koruma Kurulu'ndan gelecek cevap beklenmektedir."
Mustafa YÜKSEL/Zaman


Geri Dön