Emlak alım satım vergisi hesaplama formülü!
Devlet dairelerinde yapılan işlemlerde, verilen hizmet karşılığı olarak alıcı ve satıcılardan belirlenen oranlarda harç tahsil ediliyor. Emlak alım satım vergisi oranları her yıl yeniden belirleniyor. İşte, emlak alım satım vergisi hesaplama formülü!
Emlak alım satım vergisi hesaplama formülü!
Tapu müdürlüklerine gerçekleştirilen gayrimenkul alım satım işlemlerinde, alınan hizmet karşılığında taraflardan emlak alım satım harcı ödenmesi talep ediliyor.
Emlak alım satım vergisi, hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Bu harç oranı vergi satışa konu olan emlak üzerinden hesaplanıyor. 2014 yılında yapılan alım satım işlemleri için gayrimenkulün satış değeri üzerinden binde 20 oranında vergi ödemesi yapması talep ediliyor.
Emlak alım satım vergisi başka bir deyişle tapu harcı ödemeleri tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarda yapılıyor. Emlak alım satım tapu harcı ödemelerinin nereye yapılacağı ile ilgili bilgi, tapu müdürlüğünden gelen bilgilendirme mesajında belirtiliyor.
Satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla emlak alım satım tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında; tespitinin yapılması halinde 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.
Tapu harcının eksik ödenmesi durumlarında ilgili kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesi, kişiyi yüklü faizden ödemekten kurtarabiliyor. Peki, emlak alım satım vergisi hesaplaması nasıl yapılır?
Emlak alım satım vergisi hesaplama formülü!
-500 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 10 bin TL,
-400 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 8 bin TL,
-300 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 6 bin TL,
-200 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 4 bin TL,
-100 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için ise 2 bin TL.
Emlak alım satım vergisi oranları 2015!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com