28 / 04 / 2024

Emlak alımı ile yabancılara verilen vatandaşlık ve ikamet uygulaması kötüye kullanılıyor! 

Emlak alımı ile yabancılara verilen vatandaşlık ve ikamet uygulaması kötüye kullanılıyor! 

Yatırım yapan yabacılara verilen vatandaşlık ve ikamet uygulaması kötüye kullanılmaya başlandı. Türkiye ise bu konuda yeterince önlem almadığı için gri listeye yerleşti.



FATF adındaki, OECD çatısı altındaki kara para ile mücadele grubu "Vatandaşlık ve İkametin Yatırım Yoluyla Kötüye Kullanımı" başlıklı raporunda Türkiye'de yatırım yapanlara vatandaşlık verilmesi uygulamasının yeterli önlemler alınmadığı gri listeye alındığı belirtildi. T24 yazarı Çiğdem Toker'in "Bir yolsuzluk aracı olarak vatandaşlık ve ikamet" başlıklı yazısında  "yatırım göçü" programlarının popülaritesi artmaya devam etttikçe, yasadışı aktörlerin ve bunları kendi çıkarlarına kullanımının yaygınlaştığını belirtti.

YATIRIM YAPILABİLİRLİK AÇISINDAN ALT SIRALARDA!

Toker kaleme aldığı yazısında,  bir ülkenin gri listeye alınmasını, ülkenin yatırım yapılabilirlik açısından en alt sırada yer almasına bağlıyor. 

YATIRIM AMAÇLI VATANDAŞLIK VE İKAMET KÖTÜYE KULLANILIYOR

Türkiye'ye de özellikle son vakalar dikkate alındığında ''Yatırım Yoluyla Vatandaşlığın ve İkametin Kötüye Kullanımı" raporundaki kritik değerlendirmeleri Toker şu şekilde açıkladı: ''Bu ortak raporun; bir ülkenin yatırım çekmek amacıyla yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık vermesinin, emlak alımını, ikameti kolaylaştırmasının ve emlak alımı yoluyla da vatandaşlık sağlamasının yol açtığı yolsuzluk, rüşvet, karapara gibi mali suçları arttırması üzerine hazırlandığını belirtelim.'' dedi. Raporda, yatırım amaçlı vatandaşlığın çok süratli verilmesinin illegal aktörler için çok çekici olduğu da vurgulanmakta.

 Emlak alımı ile yabancılara verilen vatandaşlık ve ikamet uygulaması kötüye kullanılıyor! 

RİSKLERİ AZALMAK İÇİN YENİ ARAÇLAR BELİRLENMELİ

Raporun giriş kısmında Vatandaşlık ve emlak yoluyla yatırım sağlamadan kaynaklanan mali suç tehditlerinin yasadışı aktörlerin istismar ettiği bu programlardaki güvenlik açıklarının anlaşılması, vatandaşlık ve emlak yoluyla yatırım davet eden bu programlarda biriken "risk stokunu" azaltmak  ve riskleri azaltmak için de yeni araçlar belirlemenin gerektiği belirtiliyor.

FİNANSMAN KAYNAĞI HALİNE GELDİ

Raporda, Ülkelerin doğrudan yabancı yatırımı çekmek üzere, program hazırlayıp sunmalarının "finansman kaynağı" haline geldiğinin altı çiziliyor. Yani yabancı sermaye çekmenin yanı sıra, belki ondan da önemli olarak, bütçe geliri olarak dikkate alındığı vurgulanıyor. Rapora göre, vatandaşlık veren pasaport satışlarının 2016 yılında Dominik Cumhuriyeti'nin Milli Gelir'inin üçte birini oluşturmuş.

Türkiye'de en çok gayrimenkulü Ruslar ve İranlılar aldı!

Yabancıya konut satışında alt limitin 600 bin dolara yükseltilmesine vatandaşlar ne dedi? 

Yabancıya konut satışında alt limit yılbaşından itibaren 600 bin dolara çıkarılıyor!


 


Geri Dön