29 / 04 / 2024

Türkiye'de en çok gayrimenkulü Ruslar ve İranlılar aldı!

Türkiye'de en çok gayrimenkulü Ruslar ve İranlılar aldı!

Türkiye'de yabancıya gayrimenkul satışında il sırayı Ruslar, İranlı'lar ve Irak vatandaşları aldı.



GYODER tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de en çok gayrimenkulü İranlı'lar, Ruslar ve Irak vatandaşları aldı. Üçüncü çeyrekte en yüksek gayrimenkul satışı ise Antalya'da gerçekleşti.

YABANCIYA SATIŞLAR YÜZDE 43 AZALDI

Yabancılara gerçekleştirilen satışlar 2023 yılı üçüncü çeyrekte 8 bin 789 adet olurken konut satışlarının geneline kıyasla yıllık bazda yüzde 38,4 oranında gerileme kaydetti. Yabancılara satılan konutlara Ocak-Eylül dönemi olarak bakıldığında ise bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 43,5 azalmayla 28 bin 64 adet satış olarak gerçekleştiği görülüyor.

Üçüncü çeyrekte ülke uyruklarına göre en yüksek alım Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından yapılmış olup il bazında 3. çeyrekte en yüksek satış 2.922 adet konut ile Antalya’da gerçekleşti. Antalya yüzde 33,2 ile ilk sırada yer alırken onu İstanbul, ikinci sırada yüzde 32,7 pay ile üçüncü sırada ise yüzde 8,2 pay ile Mersin takip etti. 

Bu yılın 3. çeyreği sonuna bakıldığında ise yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği ilk 3 kent sırasıyla İstanbul, Antalya ve Mersin oldu. 

Yabancıların tüm gayrimenkul çeşitleri toplam zemin adedi bazında Türkiye’de yaptıkları yatırımlar dikkate alındığında ilk sırayı Rusya Federasyonu, İran ve Irak vatandaşları aldı. 

 Türkiye de en çok gayrimenkulü Ruslar ve İranlılar aldı!

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA ALT LİMİT NE KADAR?

Öte yandan yabancıya vatandaşlık amaçlı konut satışında alt sınır yılbaşından itibaren, 400 bin dolardan 600 bin dolara çıkarılıyor.

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen bir düzenlemeyle, yabancıya ikamet amaçlı konut satışında alt sınır 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltilmişti. 

Vatandaşlık amaçlı konut satışında alt sınır ise 400 bin dolar olarak kaydedilmişti. Yeni düzenlemeye göre ise 2024 yılından itibaren yabancıya konut satışında alt limit 600 bin dolara çıkarılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında, yabancıya konut satışları yaklaşık son 2,5 senenin en düşük seviyesine geriledi.

En ucuz sıfır otomobil fiyatları belli oldu! İşte herkesin merak ettiği o liste...

Asuman Krause kiracısıyla davalık oldu! İşte Etiler'deki evi için istediği bedel!


Geri Dön