Sektörel

Emlak danışmanlığı yasası vergi kaybını önleyecek!

Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, emlak danışmanlığı yasasıyla konut alıcısının ve satıcısının güvence altına alınacağını, korsan emlakçılara ise cezai yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Sonsöz gazetesine konuşan Özgül, Emlak Danışmanlığı Yasasının meclisten geçmesi halinde hem devletin vergi kaybının azalacağını, hem de korsan emlakçılığın ortadan kalkacağını belirtti. 



DİPLOMA KESİNLİKLE ŞART

Özgül, şunları aktardı: "Ülke ekonomisinin ve meslektaşlarımızın zarar gördüğünü, korsan emlakçilik yapanların bu işlerden hem vatandaşı mağdur ediyor. Hem de ülke ekonomisine verdiği zarar veriyor. Eğer uygulamaya geçerse emlakçılar yaptığı her işte fatura kesmek zorunda kalacak. Devletten vergi kaçıranların imza yetkisi de olmayacağı için müşteriye hizmet veremeyecekler. Böylece işini doğru yapan emlakçı vergisini veren oda kaydı bulunan emlakçı ile korsan emlakçilik yapanlar ayırt edilecektir. Malatya'da ikametgâh eden hem alıcıların hem satıcıların mutlaka diplomalı emlakçılarla irtibata geçmesini istiyoruz. Satıcıyım emlakçıyım diyen herkese tapusunun bilgilerini vermesinler. Korsan emlakçılar satıcıda aldığı tapu bilgilerini kullanarak satıcıları mağdur ediyor. Kayıtsız ve bilinçsiz çalışan emlakçılar dürüst çalışan emlakçıları da etkiliyor. Odamızda şuan 730 kayıtlı emlakçı bulunuyor. Kaydı olmayan seyyar çalışan 500 tanede korsan emlakçı bulunuyor. Bu konu da çalışmalarımız var. Eğer tespit ettiğimiz takdirde vergi dairesine bildiyoruz. Vergi dairesi ise cezai yaptırım uyguluyor. Bazen tespit yapmakta zor oluyor, şahit bulamıyoruz. Mağdur olan kişiler şikâyetçi olan kişiyi bildirmeleri gerekiyor. Çoğu zaman mahkememe ile uğraşmamak için şikâyetçi olmadık. 


EN GÜVENİLİR YATIRIM GAYRİMENKUL 

Aslında en güvenilir yatırım gayrimenkul yatırım olduğunu emlakçiliği oda kaydı olan maliyede kaydı bulunan kişiler bu işi yapması gerektiğini kaydeden Özgül, "Maalesef yasal düzenleme yapılmadığı için herkes emlakçilik yapıyor. Bu işte büyük paralar dönüyor. Türkiye nüfusunun %80 ömür boyu bir daire parası biriktiriyor. Biriktirdiği bu bir daire parasını da kaptırdığı zaman vatandaş bu konuda mağdur oluyor. Kaçak çalışan bir emlakçı büyük paralar dönüyor. Vatandaş komisyon ve kaparo veriyor. Böylece vatandaşın mağdur oldu" diye konuştu. 


GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İÇİN DURGUN GEÇTİ 

2015 yılı gayrimenkul sektörü için durgun geçtiğini belirten Özgül, şöyle tamamladı: "Gayrimenkul stokun fazla olması TOKİ'nin konut yapımı piyasayı durgunlaştırması ve kaysının para etmemesi gibi nedenlerdir. Ayrıca 2015 seçimler yılı olması ile siyasi istikrarın olmaması konut satışlarında durgunluğun yaşanmasının nedenlerinden biridir.2016 yılında biraz hareketli geçeceğe benziyor. Malatya eskisi gibi gayrimenkul yatırım aracı olarak görülmüyor. Vatandaş ihtiyacı dışında gayrimenkul almıyor. Bundan 15 yıl önce Malatya Almancılar furyası vardı. Almancılar yaz aylarında geldiği için emlak satışları artıyor. Bir de kaysı zamanı satışlar artıyordu. Ama günümüzde artık vatandaş yatırım için değil vatandaş ihtiyacı için alıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelere de görev düşüyor. İmar konusun da düzenli büyük siteler için arsalar gerekiyor. Dış yatırımcı için imarda kolaylıkla sağlanması gerekir." 



Orhan İNCESU/Malataya Sonsöz