27 / 04 / 2024

Emlak GYO 2 Aralık'ta borsada işlem görmeye başlayacak

Emlak GYO 2 Aralık'ta borsada işlem görmeye başlayacak

Emlak Konut GYO 2 Aralık'ta İMKB'de işlem görmeye başlayacak. Halka arzdan 1-1.4 milyar liralık gelir bekleniyor. TOKİ Başkanı Bayraktar, 'Yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye getirmeye çalıştık' dedi



Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) halka arzına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, İngiltere, ABD ve Körfez ülkelerinde halka arz için roadshow yaptıklarını belirterek, 'Özellikle dikkat ettiğimiz nokta, yabancı yatırımcıyı ülkemize getirmek. Emlak Konut GYO'nun konut sektörüne bir derinlik kazandırmasını amaçlıyoruz. Geldiğimiz noktada çok sevinçliyiz. Kesin talep alımlarıyla da bunu taçlandıracağız' dedi. Halka arz gelirini İstanbul'un kentsel dönüşümü için harcayacaklarını bildiren Bayraktar, 2 Aralık'ta İMKB'de işlem görmeye başlayacak olan halka arzdan güzel bir sonuç beklediklerini kaydetti. Bayraktar, Türkiye'nin gelecek 5 yıl içinde 3.2 milyon konuta ihtiyacı olacağını söyledi.

1.4 MİLYARLIK GELİR
Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, halka arzdan 1 milyar TL ile 1 milyar 400 milyon TL arasında gelir beklediklerini açıklayarak, 625 bin adet hisse satacaklarını söyledi. Emlak GYO'nun ikincil halka arzına ilişkin bir soru üzerine de Kurum, şunları vurguladı: 'Önce yatırımcının kazanması lazım. Zaten 6 ay çıkmama taahhüdü verdik. Yabancı yatırımcılara, 'bir daha sizin çayınızı içmeye geleceğiz. Size kendimizi anlatmayacağız' dedik. Bu kadar da iddialı konuştuk.' Emlak Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz ise yabancı yatırımcının temettü ile ilgilendiğini, genel kuruldan sonra temettü dağıtımının yapılacağını açıkladı.


'İrlanda'yı risk görmüyoruz'
HALKA arza aracılık eden konsorsiyumun lideri TSKB'nin Genel Müdür Yardımcısı şženiz Yarcan, cuma günü halka arz sonuçlarının açıklanacağını belirtti. Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ise halka arz için yurtdışında roadshow'un devam ettiğini, yabancı yatırımcılara halka açılan hisselerin oranını yüzde 70 olarak belirlediklerini belirtti. Sur, İrlanda'da yaşanan kriz nedeniyle yatırımcı kaybetmediklerini, bu nedenle risk görmediklerini ifade etti.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

Emlak Konut, 1.4 milyar lira çekecek, yabancıyla ortak projeye kapı açacak

Emlak Konut GYO, bugünden itibaren halka arzla ilgili talep toplamaya başladı. 2 Aralık Perşembe günü İMKB"de işlem görmeye başlaması planlanan Emlak Konut GYO"nun halka arzından 1-1.4 milyar lira arasında gelir bekleniyor. Halka arzda yabancı yatırımcının önemine değinen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, œTürk müteahhitler Avrupa"da çok ciddi işler yapacaklar. Bu halka arz yurtdışında beraber iş yapmamızın önünü açacak dedi.

BUGÜNDEN itibaren kesin taleplerinin toplanmaya başlandığı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı"nın (Emlak Konut GYO) halka arzında sona gelindi. 2 Aralık Perşembe günü İMKB"de gong çalınmasıyla işlem görmeye başlaması planlanan Emlak Konut GYO"nun halka arzından 1 milyar lira ile 1.4 milyar lira arasında gelir bekleniyor. Türkiye"de gerçekleştirilen ilk 5 büyük halka arzın içinde yer alacak olan Emlak Konut GYO"nun halka arzında yabancı yatırımcıyı Türkiye"ye getirmeye özellikle dikkat ettiklerini vurgulayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, œTürk müteahhitler Avrupa"da çok ciddi işler yapacaklar. Bunun izlerini görüyoruz. Bu halka arz yurtdışında beraber iş yapmamızın önünü açacak dedi.

Derinlik kazandıracağız

Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO"nun ön talep toplamasının 8-9 Kasım"da tamamlandığını belirterek, şunları söyledi: œGerçekten ülkemizin istikrarına yaraşır bir ön talep toplama süreci yaşadık. Hem ülkemizde hem İngiltere, ABD ve Körfez ülkelerinde roadshow yaptık. Özellikle dikkat ettiğimiz nokta, yabancı yatırımcıyı ülkemize getirmek. Konut sektörüne bir derinlik kazandırmayı amaçlıyoruz. çünkü zaten Emlak GYO"nun alacak portföyü bir hayli güçlüdür. Halka arzla elde edeceğimiz gelirleri biliyorsunuz. Türk yatırımcısıyla finans bakımından ciddi ülkelerin yatırımcılarını bir araya getirmek istiyoruz. Zaten Türkiye"ye yönelen dış yatırımları daha da artırmak istiyoruz. Geldiğimiz noktada çok sevinçliyiz. Kesin talep alımlarıyla da bunu taçlandıracağız.

Kaynak yeni projelere

Son 8 yılda TOKİ"nin arsa geliştirmede Türkiye"ye ilkleri yaşattığını ifade eden Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu: œTOKİ dünya tarafından da takip edildi. Devletimizin, kamu kurumlarının elinde olan atıl arazileri, işgal altındaki arazileri almak suretiyle Türkiye"ye ciddi bir yatırım ortamı ve ciddi bir gelişmişlik kazandırdı. Başta İstanbul olmak üzere güzel siteler yapıldı. Ataşehir, Bahçeşehir, Ispartakule, Kayabaşı gibi semtler İstanbul"un marka şehir olma gelişmesine ciddi katkı sağladı. Bunlar bizim insanımızın hakkıdır. Adım adım ve etap etap bu tip bölgelerde yaşanması lazım. Bu halka arzla gelecek olan kaynağı İstanbul"un gelişmesi noktasında harcayacağız.

Türkiye yıldızlaşıyor

Halka arzdan güzel bir sonuç beklediklerini dile getiren Bayraktar, œTürkiye yatırım ortamı, yatırım iklimini güzelleştirmek, piyasamıza derinlik kazandırmak için yurtdışı yatırımcıya önem veriyoruz. Gayrimenkule dayalı ipotek sistemi yani mortgage dünyada talihsiz bir döneme denk geldi. Dünyada yıldızlaşan bir ülkenin mensuplarıyız. Türkiye"ye ciddi bir yönelme var diye konuştu.

Yabancı ilgisi büyük, İrlanda"yı risk görmüyoruz

EMLAK Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, yurtdışındaki roadshow"un devam ettiğini hatırlatarak, œBiz yola çıkarken dış yatırımcıyı aramıza çekmeyi düşündük. Küresel yatırımcılara halka açılan hisselerin yüzde 70"ini ayırdık. Yurtdışından ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade edebilirim dedi. İrlanda"da yaşanan krizin roadshow"u nasıl etkilediğinin sorulasına Sur, œBu anlamda bir risk görmüyoruz dedi.
Hürriyet

Emlak Konut GYO iddialı konuştu

Emlak Konut GYO, yarın ve çarşamba günü kesin talep toplanmasının ardından, 2 Aralık 2010 tarihinde İMKB'de işlem görmeye başlayacak.

Hisselerinin yüzde 25'ini 1,60-2,15 lira fiyat aralığında halka arz edecek olan Emlak Konut GYO'nun hisselerinin yüzde 20'si yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 10'u yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 70'i ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, halka arzla ilgili ön talep toplanmasının tamamlandığını, Türkiye'nin istikrarına yaraşır bir ön talep toplama süreci yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'de, İngiltere'de, ABD ve Körfez ülkelerinde halka arzla ilgili tanıtımlar (roadshow) yaptıklarını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

''Hisselerin yüzde 25'ini sermaye artırımı şeklinde halka açıyoruz. Dikkat ettiğimiz hususlardan bir tanesi yabancı yatırımcıyı ülkemize getirmek, yatırım iklimini güzelleştirmektir. Yoksak Emlak Konut GYO'nun alacak portföyü bir hayli güçlüdür. Önemli olan Türk yatırımcısı ile dünyanın finans bakımından ileri ülkelerin yatırımcılarını bir araya getirmek ve Türkiye'nin yakalamış olduğu istikrar ortamından istifade ile Türkiye'ye yönelmiş olan dış yatırımları daha da artırmak. Bu bakımdan, bu geldiğimiz nokta itibariyle çok sevinçliyiz. çok güzel netice bekliyoruz. Yatırımcılar açısından da çok karlı bir durum. Dünyada yıldızlaşan bir ülkenin mensuplarıyız. Türkiye'ye hakikaten gıpta ile bakılıyor. Yatırım bakımından Türkiye'ye yönelme var.''

Bayraktar, asıl amaçlarının Emlak Konut'a gelir getirmek olduğunu, ancak piyasaya derinlik kazandırmayı da hedeflediklerini kaydetti.

5 yıl içinde Türkiye'nin 3.2 milyon konut ihtiyacı olduğuna da işaret eden Bayraktar, ''halka arzdan elde edilen kaynağı Türkiye'nin, İstanbul'un gelişmesi noktasında harcayacaklarını'' söyledi.

Türkiye'nin inşaat sektöründe yakaladığı performansa dikkati çeken Bayraktar, ''Avrupa'nın diğer şehirlerinde de çok güzel işler yapacaklar. Bunların ayak izlerini görmekteyiz. Türkiye yatırımcısının önünü açacak'' dedi.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Bayraktar, Türkiye'de gerçekten konuta ihtiyacı olan kesimin konut alacak parası bulunmadığını, rahat konutları mutlaka Türkiye'de üretmek gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, ''Ankara'da bir miktar lüks konut fazlalığından bahsedebiliriz, 50-55 bin kadar konut fazlası olduğunu ben biliyorum, ama hizmet kesiminin konut ihtiyacı daha tam karşılanmış değil. Bir memura karşılık, bir hizmetli de Ankara'ya geliyor. Bu bakımdan Ankara'da ucuz konut yaptığımız zaman 5-6 kat talep geliyor. İstanbul'da konut fazlası yok, satılmayan konut var'' dedi.

Bayraktar başka bir soruya karşılık da, geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kentsel dönüşümle ilgili İstanbul'da çok ciddi bir toplantı yaptıklarını anımsatarak, ''Ana düzenleyici görevi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Mart ayında ikinci bir toplantı yapacak. Bu kentsel dönüşümleri dalga dalga yapacağız. Devlet bu doğrultuda çok ciddi bir politika belirleme arifesindedir'' diye konuştu.

''İDDİALI KONUşžTUK''

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da zorlu sürecin sonuna yaklaştıklarını ifade ederek, ''Hisselerimizin yüzde 99,9'u TOKİ'ye ait. Halka arz sonrasında da yine yüzde 75'i TOKİ'ye ait olacak. Net aktif değerimizle Türkiye'de birinci, Avrupa'da 6. dünyada da 26. sıradayız. Halka arz gelirleriyle, mevcut nakit akışlarımızla bu sıralamanın çok daha üstüne çıkmayı hedefliyoruz'' dedi.

Kurum, sorulara karşılık da, ''2003'ten 2010'a geldiğimizde Emlak Konut yaptığı işlerle 3 kat değer kazanmış. Biz bunu yabancıya anlattığımızda bize şunu söylüyorlar, (siz bir şeyi saklıyorsunuz, böyle kazanan şirketi niye halka arz ediyorsunuz) diyorlar'' şeklinde konuştu.

Murat Kurum, halka arz gelirleriyle ilgili olarak da, ''Tabi fiyat aralığına bağlı 1,60 ile 2,15... 625 bin adet hisse satıyoruz. Neticede 1 ile 1 milyar 400 milyon lira bir gelir gelecek. Bu gelir de yine bundan önce yaptığımız gibi yine hasılat paylaşımı projeler gerçekleştirip, satışların da başlangıçta yüzde 20 ile 70'inin satıldığını düşünürsek, kısa zamanda kasamıza alıp yeni projeler yapacağız. İstanbul'da yapılacak bir çok proje var, sırayla yapacağız'' dedi.

İkincil halka arza ilişkin olarak da Kurum, ''Bir karar yok. 6 ay çıkmama taahhüdü verdik zaten. Bu sektörde liderliğimizi devam ettireceksek, ilk önce halka arza çıkıp yatırımcının kazanması gerekiyor. Ancak bu kazanç sonrasında karar alınıp ikinci bir halka arz yapılabilir. Biz de bunu yabancı yatırımcılara da aktardığımızda, 'bir daha sizin çayınızı içmeye geleceğiz, size kendimizi anlatmayacağız' dedik. O kadar da iddialı konuştuk'' şeklinde konuştu.

''TÜRKİYE TARİHİNDE İLK 5 HALKA ARZ İçİNDE YERİNİ ALACAK''

TSKB Hazine, Yatırım Bankacılığı ve Dış İlişkilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı şženiz Yarcan, sermaye artırımı yoluyla halka arz yaptıklarını, halka arz sonrası sermayenin yüzde 25'ine kadar bir artırımın söz konusu olacağını ve şirketin sermayesinin 2,5 milyar liraya çıkacağını belirtti.

Emlak Konut GYO'nun Türkiye tarihinde bugüne kadarki özelleştirme halka arzları içerisinde ilk 5 halka arz içinde yerini alacağını belirten Yarcan, ''Yurtiçi bireysel yatırımcılarımıza bir takım teşvikler uygulandı. 8-9 Kasım tarihleri arasında ön talep topladık. Ön talepte taleplerini ileten yatırımcılara yüzde 5 ev satın alma teşviki uygulandı. Kesin talepte taleplerini ileten bireysel yatırımcılarımıza da yine yüzde 2,5 oranında bir indirim olacak. 2 Aralık tarihinde de inşallah gong vuracağız. çok pozitif geri dönüşler alıyoruz'' dedi.

''İLGİ çOK''

Emlak Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur da sorular üzerine, ''yurtdışındaki roadshow'un halen devam ettiğini'' belirterek, ''Dış yatırımcıyı aramıza çekerek, mümkün olduğunca küresel yatırımcıları Emlak Konut halka arzına iştirak ettirip, Türkiye pazarına ısındırmak bakımından halka arzın yüzde 70 gibi bir oranını yurtdışına planlamıştık. İlgi çok'' dedi.

İrlanda'daki krizin, talebe negatif etkisinin olup olmadığına ilişkin olarak da Sur, ''İrlanda meselesi gündeme geldiğinden bu yana adım adım, dakika dakika takip ediyoruz. İrlanda meselesi giderek çözüm noktasına doğru gidiyor. Yatırımcılar açısından ilgi kaybına neden olacak hiç bir şeye rastlamadık. İrlanda'dan ötürü ilgisini kaybeden yatırımcı ile yüz yüze gelmedik. Dolayısıyla bu anlamda bir risk görmüyoruz'' diye konuştu.

Sur, başka bir soruya karşılık da, halka arzda yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıya tahsis edilen oranların sabit oranlar olmadığını, daha farklı olabileceğini kaydetti.

Emlak Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz de, temettüyle ilgili olarak, halka arzdan sonra Sermaye Piyasası Kurulu'nun yıllık belirlediği asgari temettü rakamlarının altında kalmamak kaydıyla tasarrufçulara kar dağıtımı yapılacağını, küçük tasarrufçular ve bilhassa yabancı yatırımcıların temettü ile çok ilgilendiklerini, onların da bu beklentilerini kırmamak kaydıyla Yönetim Kurulu olarak gerekli kararı alıp, genel kuruldan sonra temettü dağıtımının yapılacağını bildirdi.
Star

İrlanda krizi Road Show'u etkilemedi, Emlak Konut arzda gözünü ilk 5'e dikti
Bugün ve yarın kesin talepleri toplayacak olan Emlak Konut GYO, 2 Aralık'ta İMKB'nin açılış gongunu çalmaya hazırlanıyor. şžirketin Genel Müdürü Kurum halka arzdan fiyat aralığına göre 1.4 milyar TL'ye kadar gelir beklediklerini söyledi

Son günlerde piyasaları derinden etkileyen İrlanda'daki borç krizinin Emlak Konut GYO'nun halka arzına ilgiyi azaltmadı. Emlak Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, İrlanda krizi patlak verdiğinden bu yana dünyanın dört bir yanında araştırmalar yaptıklarını belirterek, 'Road Show devam ediyor, halka arz edilecek hisselerin yüzde 70'ini yabancı yatırımcılara ayırdık. Ön talepte hisselere ciddi ilginin olduğunu gördük. İrlanda'daki kriz nedeniyle şu ana kadar ilgide bir azalma söz konusu değil' dedi. Kriz ortamında yapılan dünyanın en büyük gayrimenkul halka arzlarından birine imza atmaya hazırlandıklarını kaydeden Sur, yabancı yatırımcılar için ayrılan yüzde 70'lik payın sabit olmadığını ve kesin talep toplamanın sonunda değişebileceğini ifade etti.

GONG 2 ARALIK'TA çALACAK
24 Kasım'da talep toplama süresinin biteceğini söyleyen TSKB Genel Müdür Yardımcısı şženiz Yarcan '26 Kasım'da sonuçları paylaşacağız. 2 Aralık'ta da işlem gongunu çalacağız. Bu halka arz bugüne kadar Türkiye tarihinde yapılmış arzların ilk beşine girecek' dedi. Halka arzdan elde edilecek gelirin fiyat aralığına göre değişeceğini kaydeden Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise '1-1.4 milyar TL gelir bekliyoruz, elde edeceğimiz bu geliri projelerimiz için kullanacağız' ifadesini kullandı.

SEKTÖRE DERİNLİK KAZANDIRACAĞIZ
EMLAK GYO'nun yüzde 99.9'unun sahibi olan TOKİ'nin Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu halka arz ile Türkiye'deki yabancı yatırımcı sayısının artacağını ve emlak sektörüne derinlik kazandıracaklarını söyledi. Halka arzda ön talep toplama sürecinin bittiğini hatırlatan Bayraktar, 'Ülkemizin istikrarına yakışır bir ön talep toplama süreci yaşadık. İngiltere, ABD ve Körfez ülkelerinde 'road show'lar düzenledik. Türkiye'ye yönelmiş olan dış yatırımları artırmak istiyoruz, yapacağımız kesin talep toplama süreciyle de bunu taçlandıracağız. Ciddi neticeler bekliyoruz' diye konuştu.

Temettü dağıtacağız
EMLAK Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz ise özellikle yabancı ve küçük yatırımcıların temettü konusunda hassas olduklarına dikkat çekerek 'SPK'nın belirlemiş olduğu asgari oranda temettü vereceğiz, bu yıl şirket karlarının düşük olması nedeniyle sıfırlandı ancak biz genel kurulumuzun ardından temettü dağıtma kararı verdik' dedi.

HALKA ARZ KÜNYESİ
- Fiyat aralığı       1.60-2.15 TL
- Halka arz miktarı       625 milyon adet
- Halka arz oranı       % 25
- Tahsisat oranları           Yurtiçi bireysel yatırımcı %20
Yurtiçi kurumsal yatırımcı %10
Yurtdışı kurumsal yatırımcı %70

Akşam/Esin GEDİK

 


Geri Dön