22 / 12 / 2024

Emlak Konut GYO, 5 yılda dünyanın ilk 10 GYO'su arasına girecek!

Emlak Konut GYO, 5 yılda dünyanın ilk 10 GYO'su arasına girecek!

Türkiyenin borsada işlem gören en büyük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO hedefini önümüzdeki 5 yılda dünyanın ilk 10 büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı arasına girmeyi hedefliyor



Türk inşaat sektörünün öncüsü haline gelen Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) artık hedefini dünya ligi olarak belirledi. İMKBde Türkiyenin borsada işlem gören en büyük GYOsu unvanının da sahibi olan Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum önümüzdeki 5 yıldaki planı, dünyadaki en büyük ilk 10 gayrimenkul yatırım ortaklığı arasına girmek olarak belirledi. Yabancı hisse senedi sahiplerinin de etkisiyle yurtdışı piyasalarla olan bağlarının kuvvetlendiğini belirten Kurum, bu sayede uluslar arası arenada bilinirliklerinin giderek arttığına işaret etti.

TOKİ İLE BÜYÜK BAŞARI

Toplu Konut hamlesine 2003 yılında iştiraki olduğu  TOKİ  ile başlayan Emlak GYO aradan geçen süre zarfında büyük başarılara imza attı. 2003 yılından 2011in üçüncü çeyreğine kadar Emlak GYOnun tamamladığı ve projelendirdiği toplam konut ve ticari ünitelerin sayısı 63 bini buldu.  Yine bu sürede yapılan ihalelerde 19.57 milyar lira değerinde proje gelir taahhüdü gerçekleşti. Projelendirilen ve ihale edilen inşaat alanı ise 4,5 milyon metrekareyi geçti.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL DURMAK YOK

Elde edilen başarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirten Murat Kurum 2012 yılında da Başta İstanbul ve  Ankara  olmak üzere Türkiyenin birçok bölgesinde gerçekleştirilecek şehir projelerinde aktif rol alacaklarını söyledi. İstanbulda Ayazağa ve Doğu Ataşehir arsalarında gerçekleştirilecek projelerde inşaat ruhsatlarının en kısa sürede alınacağını ifade eden Murat Kurum, yeni yılın başında yeni projelerin başlanacağı müjdesini de verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ELZEM OLDU

Gerek deprem bölgelerindeki çarpık kentleşmenin gerekse Türkiyede inşaat sektörünün canlanması için kentsel dönüşümün mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Murat Kurum bu konudaki düşüncelerini şöyle aktardı:  Başta deprem riski altındaki dünya şehri İstanbul olmak üzere, Ülkemizdeki tüm şehirlerde, kentsel dönüşüm, gecekondulaşmanın önüne geçme, ulaşım ve altyapı, modern şehircilik ve gayrimenkul sektörü ile ilgili diğer konularda, başta Devletimiz olmak üzere ilgili Kurum ve Kuruluşlar, bankalar ve özel sektör tarafından bir an önce gerekli çalışmalara başlanılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ülkemizdeki siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesi ile birlikte,  konut ihtiyacının giderilmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarına öncelik verilmesi ve ucuz, kaliteli ve sağlıklı konut üretiminin artırılması, önümüzdeki yıllarda sektörün daha canlı ve başarılı geçeceğini göstermektedir.  

DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMAMALI

 Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum kentsel dönüşüm çalışımları dışında depreme karşı bina güvenliklerinde de gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Kurum, Emlak GYO olarak depreme karşı yaptıkları çalışmaları da şöyle sıraladı:
Emlak konut GYO A.Ş. olarak, Betonarme veya Çelik binalar,  Deprem Yönetmeliği, TS500, TS498, TS648 ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak projelendirilmektedir... Çeşitli üniversitelerden gerek zemin, gerekse üst yapı  hususlarında danışmanlık hizmeti alınmaktadır.  Projelerimiz statik uygunluk yönünden ayrıca Üniversitelere onaylatılmaktadır. Beton sınıfı min. C30 (BS30) tercih edilmekte,  temel  sistemi olarak da radye temel tercih edilmektedir.

Zeminin durumuna ve binanın yüksekliğine göre kazıklı temel veya jet-grout  imalatı ile temel güçlendiriliyor. Üst yapıda boşluklu veya boşluksuz perdelerden oluşan (Tünel kalıp) sistem veya çerçeveli sistem (kolon-kiriş) tercih ediliyor.Üstyapıda kat planları oluşturulurken düşey eleman süreksizliğine (kolon veya perde) dikkat ediliyor.Plan uzunlukları fazla olan yapılarda (40 mt ve üzeri) dilatasyonlar veya imalat esnasında soğuk derz uygulaması yapılıyor.

HERKES SORUMLULUK DUYMALI

Murat Kurum deprem ile ilgili tedbirlerin alındığını ama bunun uygulamasının insanlara kaldığını belirterek bu konudaki düşüncelerini de şöyle anlattı: Gerek müteahhitlerimizin gerekse inşaatların her aşamasında denetleme görevinde bulunan tüm teknik görevlilerin bu sorumluluğu daima kendi içlerinde hissetmeleri çok önemli. Özellikle depremsel zorunlulukları göz ardı ederek, daha fazla rant sağlamaya yönelik davranışlar ve talepler insan hayatı ve ayrıca toplumsal sorumluluk açısından uzak durulması gereken noktalardır. İnşaat sektöründe de, tepe noktalardan başlayarak sahadaki uygulayıcı işçilere kadar deprem sorumluluğu açısından bilinçlendirme ve eğitim her noktada gerekli. Şu anki yasal düzenlemelere ve coğrafi koşullara göre üretilen ve denetlenen konut inşaatlarının zaten dayanıklı olacağı görüşündeyiz.  
 
2011 PROJELER YILI OLDU
Yılın üçüncü çeyrek dönemi içerisinde satışa çıkan Batışehir, Sarphan Finans Park, Spradon Vadi, Şehrizar Konakları ve UniKonut 1/Ispartakule projeleriyle birlikte, Emlak GYO 2011 yılını güçlü bir satış grafiğiyle tamamlamış olacak. 2011 yılı içerisinde fiziki inşaatı tamamlanan ve geçici kabulü yapılan projeler arasında My Towerland Sky Towers, Varyap Meridian,   İzmir  Mavişehir 5.Etap, Kırklareli Lüleburgaz Çarşısı ve Ispartakule projeleri gibi bazı etaplar da bulunuyor.

BİR BAKIŞTA EMLAK GYO

-Temelleri 1953 yılında atıldı.
- Kurulduğu günden bu yana daima Türkiyeyi yaşam alanları ile buluşturmayı ilke edindi.
- 2002 yılında Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına dönüştü.
- Bugün Türkiyenin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı haline gelmiştir.
- Devlet kurumu disiplini ile özel sektör anlayışını bir araya getirerek inşaat alanında Türkiyeye pek çok yenilik getirmiştir.
- 2003 yılından bu yana ürettiği ve projelendirdiği konut ve ticari alan sayısı 63 bin adeti bulmuştur.
 - 2010 yılında halka arz edilmiş ve İMKBdeki en büyük GYO ünvanını almıştır.
- Halka arz sırasında yurt içi bireysel yatırımcı talebinde Türkiye rekoru kırmış, Cumhuriyet tarihinin en büyük 5 halka arzından birisini gerçekleştirmiştir.
- 2011 yılının ilk 9 ayında satışı yapılan bağımsız ünite sayısı 8 bin 472e ulaştı. Satış geliri ise 2.1 milyar Lira olarak gerçekleşti.

 


Geri Dön