02 / 05 / 2024

Emlak Konut GYOnun yüzde 25 hissesi halka arz edilecek!

Emlak Konut GYOnun yüzde 25 hissesi halka arz edilecek!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO’nun halka arzından elde edilecek gelirin projeler için önemli bir kaynak olacağını söyledi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 5 milyar lira nakde ihtiyaçları olduğunu belirterek, 1.2 milyar liraya sonuçlanan Ayazağa ihalesiyle, Emlak Konut GYO’nun halka arzından elde edilecek gelirin projeler için önemli bir kaynak olacağını söyledi

TOKİ’nin yüzde 99.99 oranındaki iştiraki Emlak Konut GYO’nun yüzde 25 hissesinin kasımda halka arzı  planlanıyor. Mevcut ortakların yeni pay alma hakları kısıtlanarak sermaye artırımı yoluyla gerçekleştirilecek arz sonrası şirketin sermayesi 2.5 milyar olacak. Bayraktar, Emlak Konut GYO’nun portföyünün, aktifinin çok sağlam olduğunu, bu aktifle halka arza çıkacaklarını belirtti.

‘Şaşırdık kaldık’
Bayraktar, Emlak Konut ’un yaklaşık 50 bin konut rakamına ulaştığını vurgulayarak, “Hasılat paylaşımı projelerinde sadece Emlak Konut GYO’da yapmış olduğumuz ihalelerden ulaşmış olduğumuz yatırım portföyü 14 milyar lira civarında. Emlak Konut’un kasasına girecek payı da 5 milyar lira. Bugüne kadar bu paranın 1.6 milyar liralık kısmını kasamıza koyduk. Arsa satışı karşılığı, hasılat paylaşımı projelerinde de yaklaşık 4 milyon metrekare arsa ihale ettik” dedi.
Ayazağa ihalesinin bekledikleri rakamların çok üzerinde olduğunu söyleyen Bayraktar, 1.2 milyar lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3.2 milyar lira hasılat gösterdiğini, toplanan hasılat bu rakamın üzerine geçerse orada da kendilerine yüzde 37.20 oranında ödeme yapılacağını vurguladı.
Bayraktar, ihale rakamlarıyla ilgili olarak, “Şaşırdık kaldık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü burada yapmış oluyoruz. Emlak Konut’a yapılacak olan yatırımın da ne kadar cazip olduğunu burada gösteriyor. Emlak Konut GYO’nun portföyü, aktifi çok sağlamdır. Bu aktifle piyasaya çıkıyoruz” şeklinde konuştu.
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, Emlak GYO’nun değerinin 2003-2010 arasında 3 kat arttığını, şirketin net aktif değerinin 30 Haziran itibariyle 5.58 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Milliyet 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ: 5 milyar lira lazım Emlak Konut'u kasım ayında halka acacağız
  
TOKİ, aktif büyüklüğü 5.58 milyar liralık, portföyünde 5 milyon metrekare arazisi olan Emlak Konut GYO'yu halka arz ediyor.  TOKİ  Başkanı Bayraktar 'Hedefimize ulaşmak içni 5 milyar liraya ihtiyacımız var' dedi. 10 yılda 500 bin konut yapmak istediklerini  söyleyen Bayraktar '350 bin bitti, 100 bin konut yapım aşamasında seçime kadar 500 bine ulaşarız'dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, hedeflerine ulaşabilmek için 5 milyar liraya ihtiyaçları olduğunu belirterek 'Bu nedenle yüzde 99.5'i bize ait olan Emlak Konut GYO'yu kasım ayında halka arz edeceğiz, buradan elde edilecek gelir projelerimiz için önemli bir kaynak oluşturacak' dedi. Halka arzla ilgili önceki gün gerçekleştirilen  toplantıda konuşan Bayraktar, 'TOKİ'nin 1 TL'ye bile ihtiyacı var. Son olarak İstanbul Ayazağa'daki arazinin ihalesinden 1.2 milyar gelir elde edeceğiz' dedi. Söz konusu ihaleyi Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı- Taşçılar Madencilik Ortak Girişimi kazanmıştı.

AKTİFİ 5 MİLYAR LİRA
Bu sonuca kendilerinin de şaşırdığını söyleyen Bayraktar, '850 milyon filan bekliyorduk. Fiyat yüksek çıktı çünkü İstanbul'da arazi yok. İstikrar ortamı yakalanmasının da etkisi var' dedi ve ekledi: Bu çok ciddi bir para. Kasım sonuna kadar yapacağımız arzın neredeyse bir bölümünü burada yapmış oluyoruz. Bu da,  Emlak Konut GYO'ya yatırım yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Emlak Konut GYO'nun portföyünde şu anda satışa uygun olarak İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de arsaları olduğunu söyleyen Bayraktar, 'Çok güçlü bir aktifle piyasaya çıkıyoruz' dedi.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, şirketin değerinin 7 yılda 3 kat arttığına işaret ederek, şirketin net aktif değerinin 30 Haziran itibarıyla 5.58 milyar liraya ulaştığını söyledi. Kurum, 'Bu tarihten sonra da pek çok proje gerçekleştirdik. Bunlar da ilerleyen günlerde portföyümüze eklenecek. Bünyemizde yaklaşık 5 milyon metrekare arazi mevcut' dedi. Kurum, 4 Ekim'de Seyrantepe yanındaki 46 dönümlük arazinin 237 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkacağını,  İzmir  Mavişehir'de de 4 Ekim'de bir başka ihale gerçekleştireceklerini, İstanbul Anadolu yakasında da orta gelir grubu ve altına hitap eden 2.600 konutluk projeleri bulunduğunu söyledi.

KEY GECİKTİRDİ
Halka arzı daha önce düşündüklerini belirten Kurum, 'Ancak uzun zamandır KEY ödemeleriyle meşguldük, bitti ve hazır hale geldik' dedi. Kurum, iyi talep gelmesi durumda yeni bir halka arzı düşünebileceklerini kaydetti.

SEÇİME KADAR 500 BİN EV
2003-2010 yılları arasında TOKİ'nin çok önemli işler yaptığını kaydeden Erdoğan Bayraktar 'Bu süre içinde 350 bin konut bitirdik, 100 bin konutumuzu ise yapıyoruz. 10 senelik programda hedefimiz 500 bindi, 8 senede buna çok yaklaştık. Seçimlere kadar 500 bini yakalarız. Sadece Emlak Konut bünyesinde de 50 bine yaklaştık' dedi. Bayraktar, TOKİ'nin hasılat paylaşımı işlerinin 14 milyar liraya ulaştığını, TOKİ'ye taahhüt edilen miktarın 5 milyar lira olduğunu ve bugüne kadar TOKİ'nin kasasına 1.7 milyar lirasını koyduklarını söyledi.

'GİDİN, BUYURUN ALIN BAKALIM'
BASIN mensuplarının sorularını yanıtlayan Bayraktar, önceki gün ihalesi yapılan Ayazağa arazisini Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 520 milyon liraya aldıklarını belirterek, şunları belirtti: Kolay mı almak. Gidin buyurun alın bakalım. Bu işler zor işler. Jandarma Genel Komutanlığı ile beraber diyaloğunu kurup, yasal altyapısını yapmak gerekiyor. Bir tane Jandarma Genel Komutanlığı ayağı var bir tane Genelkurmay Başkanlığı ayağı, bir tane Milli Savunma Bakanlığı ayağı, bir tane Hazine ayağı, bir tane de Milli Emlak Genel Müdürlüğü ayağı var. Ama esas bizim halkın elinde de bulunan atıl arazileri alıp değerlendirmemiz lazım. Onu da yapacağız. Bir gazetecinin 'araziyi siz neden iki misline sattınız' sorusuna karşılık da Bayraktar, 'Biz geliştiriyoruz' yanıtını verdi.

ÇOK GECEKONDU TEMİZLEDİK
BUGÜNE kadar gecekondular için 50 bin civarında inşaata başladıklarını, anlaşma yaptıkları rakamın ise 150 bin olduğunu anlatan Bayraktar, 'Bunların 16 bin tanesini teslim ettik. Çok gecekondu temizledik. Yıktığımız ev sayısı 13-14 bin vardır' dedi. Sulukule'de tapusu olan hiç kimseyi oradan çıkarmadıklarını, 'çingene midir, Roman mıdır' bakmadıklarını, tapusu olanların tamamına ev verdiklerini ifade eden Bayraktar, Sulukule'de şu anda 640 daire yaptıklarını, bir tane daire satmadıklarını, hepsini hak sahiplerine vereceklerini söyledi.

İstanbul yıktıkça  güzelleşecek
İSTANBUL'UN çarpık yapılaşmanın kurbanı olduğunu söyleyen Bayraktar, İstanbul'daki 3.5 milyon konutun yarısının yenilenmesi lazım. Burada devletin öncülük yapması gerekiyor. Sırf özel sektör bunu yapamaz. Biz İstanbul'da Tepe Üstü'de, Ayazma'da, Tuzla'da,  Sulukule'de, birçok yerde kentsel dönüşümleri yaptık. İstanbul'u yenilemek için yıkmak gerekiyor, İstanbul yıktıkça güzelleşiyor' dedi.
Esin GEDİK/Akşam

TOKİ'den erken ödeme indirimi

TOKi, bu sonbaharda tapusunu almak isteyen konut ve işyeri sahipleri için ''erken ödeme kampanyası'' başlatıyor.
 
Kasım ayında halka açılmayı planlayan Emlak Konut GYO'nun 50 bin konut rakamına ulaştığını belirten TOKİ Başkanı Bayraktar, "Yatırım portföyü 14 milyar lira. Kasamıza girecek pay 5 milyar lira. Bugüne kadar 1 milyar 600 milyon liralık kısmını kasamıza koyduk" dedi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) portföyünün, aktifinin çok sağlam olduğunu, bu aktifle halka arza çıkacaklarını belirtti. Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun halka arz sürecini değerlendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, önceki gün yaptıkları Ayazağa ihalesinin bekledikleri rakamların çok üzerinde olduğunu söyledi. Bayraktar, 1 milyar 203 milyon lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3 milyar 251 milyon lira toplam hasılat gösterdiğini, toplanan hasılat bu rakamın üzerine geçerse orada da kendilerine yüzde 37.20 para vereceğini vurguladı.

Şaşırdık kaldık

Bayraktar, "Ayazağa ihalesinde şaşırdık kaldık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. İstanbul'da arazi yok. Bu rakama ulaşılmasında siyasi istikrarın yakalanmasının da çok ciddi etkisi var. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü burada yapmış oluyoruz. Emlak Konut GYO'nun portföyü, aktifi çok sağlamdır. Bu aktifle piyasaya çıkıyoruz" şeklinde konuştu. Ayazağa arazisini Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 520 milyon liraya aldıklarını anlatan Bayraktar, "Kolay mı almak. Gidin buyurun alın bakalım. Bu işler zor işler" dedi. Bugün Emlak Konut GYO'nun yaklaşık 50 bin konut rakamına ulaştığını vurgulayan Bayraktar şunları söyledi:

Kasamızda para var

"Hasılat paylaşımı projelerinde sadece Emlak Konut GYO'da yapmış olduğumuz ihalelerden ulaşmış olduğumuz yatırım portföyü 14 milyar lira civarında. Kasasına girecek payı da 5 milyar lira. Bugüne kadar bu paranın 1 milyar 600 küsur milyon liralık kısmını kasamıza koyduk. Arsa satışı karşılığı, hasılat paylaşımı projelerinde de yaklaşık 4 milyon metrekare arsa ihale ettik."

5 milyar lira nakite ihtiyacımız var

Paraya, kaynağa ihtiyaçları olduğunu söyleyen Bayraktar, İstanbul'daki 3.5 milyon konutun yarısının yenilenmesi gerektiğini, devletin öncülük yapması gerektiğini söyledi. TOKİ olarak 5 milyar liraya nakit paraya ihtiyaçları olduğunu belirten Bayraktar, şimdiye kadar gecekondular için 50 bin inşaata başladıklarını söyledi. Bayraktar, ''Bunların 16 bin tanesini de teslim ettik. Çok gecekondu temizledik. Yıktığımız ev sayısı 13-14 bin vardır'' dedi. Kaçak kat yapma işinin nispeten azaldığını, gecekondu yapma işinin yüzde 80 bittiğini söyleyen Bayraktar, ''Şu anda İstanbul'da yıkmaktan daha güzel bir şey yok. İstanbul yıktıkça güzelleşir'' diye konuştu.

Erken ödeyene yüzde 20 indirim

Kampanya kapsamında borcunu erken kapatanlara, yüzde 17-20 indirim uygulanacak. Başvurular, 11 Ekim-12 Kasım günleri arasında yapılacak. Borç indirimi kampanyasından, satışları 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmiş ve geri ödeme taksiti 2009 yılı sonuna kadar başlamış, geri ödemeleri halihazırda devam eden konut ve işyerlerinin sahipleri yararlanacak. Vadesi 12 aydan daha az kalan projeler kampanya dışında tutuldu. Borç bakiyesinin peşin olarak kapatılması durumunda yüzde 20, 3 ay vadeli eşit taksitli olarak kapatılması durumunda yüzde 17 oranlarında indirim yapılacak.
Bugün

Ayazağa’da şaşırdık kaldık halka arzda en doğru zaman 

TOKİ Başkanı Bayraktar, Ayazağa’daki araziye 850 milyon beklerken 1.2 milyon lira teklif gelmesinin mutluluğunu yaşıyor. Bayraktar “Teklife şaşırdık kaldık. Bunda istikrarın da payı büyük” dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, bugüne kadar 50 bin konut üreten Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) önceki gün sattığı Ayazağa’daki araziye beklentilerin çok üzerinde fiyat gelmesinin kendisini şaşırttığını belirterek, bu başarıda siyasi istikrarın da önemli bir payı olduğunu söyledi. Bayraktar, araziyle ilgili yaptığı açıklamada, 1 milyar 203 milyon lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3 milyar 251 milyon lira toplam hasılat gösterdiğini belirterek “Şaşırdık kaldık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. İstanbul’da arazi yok. Bu rakama ulaşılmasında siyasi ortamın yakalanmasının da çok ciddi etkisi var. Bu çok ciddi bir rakam. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü yapmış oluyoruz. Emlak Konut’a yapılacak olan yatırımın da ne kadar cazip olduğunu burada gösteriyor. Emlak GYO’nun portföyü, aktifi çok sağlamdır. Bu aktifle piyasaya çıkıyoruz” şeklinde konuştu. Emlak Konut’un Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının yükü sebebiyle bugüne kadar işlevini tam manasıyla yerine getiremediğini belirten Bayraktar, emlak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının esas amacının yatırımı geliştirmek, arazileri arsa haline getirerek bunları ekonomiye kazandırmak olduğunu söyledi. Bayraktar, bugün Emlak GYO’nun 50 bin konut rakamına ulaştığını vurgulayarak şunları söyledi: “Hasılat paylaşımı projelerinde sadece Emlak GYO’da yaptığımız ihalelerden ulaştığımız yatırım portföyü 14 milyar lira. Emlak Konut’un kasasına girecek payı da 5 milyar lira. Bugüne kadar bu paranın 1 milyar 600 küsur milyon liralık kısmını kasamıza koyduk. Arsa satışı karşılığı, hasılat paylaşımı projelerinde de yaklaşık 4 milyon metrekare arsa ihale ettik.”

Halkın elindeki arazilere talibiz

Erdoğan Bayraktar, Ayazağa arazisini Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 520 milyon liraya aldıklarını belirterek “Ama esas bizim halkın elindeki atıl arazileri alıp değerlendirmemiz lazım. Onu da yapacağız”   diye konuştu.

Emlak Konut 7 yılda değerini 3’e katladı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da hisselerinin yüzde 99.9’unun TOKİ’ye ait olduğunu belirterek “Hisselerimizin en az yüzde 25’ini halka arz etmek zorundayız. Bunu bugüne kadar yapamadık. Emlak Konut KEY ödemelerini yapıyordu. Bu yükümlülüğü geçen yıl itibariyle bitirdi” dedi. Halka arzı kasım ayında planladıklarını söyleyen Kurum, bunun doğru bir zaman olduğunu düşündüklerini kaydetti. Kurum “2003-2010 yılları arasında sayın Başkanımız önderliğinde Emlak Konut 3 kat değer kazanmış. 30 Haziran itibariyle net aktif değerimiz 5.58 milyar lira. Bu tarihten sonra da birçok proje gerçekleşti. Dün de bunlardan birini yaptık. Bunlar da net aktif değerimize eklenecek” dedi.

Yurt dışı projelere de girmeyi düşünüyoruz

5 milyon metrekarelik arazilerinin bulunduğuna dikkati çeken Murat Kurum, Emlak Konut GYO’yu dünya çapında önemli bir yere getirmeyi hedeflediklerini söyledi.  Portföyleriyle dünyada belli bir yerde olduklarını ifade eden Kurum “GYO’larda ilk 10’lara bile girebileceğiz” diye konuştu. Yurt dışında projeleri bulunmadığını söyleyen Kurum, ancak imkan olursa yapabileceklerini belirtti. Toplantıda halka arzdan elde edilecek paranın da yine şirkete gideceğini belirtildi.
Star

Emlak Konut'un halka arzından 1,2 milyar liralık Ayazağa arsası kadar para gelir  
 
 
Son günlerde yaptığı arazi ihaleleriyle adından sıkça söz ettiren Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) halka arza hazırlanıyor. TOKİ iştiraki olan Emlak GYO'nun yüzde 25'i en geç kasım ayında halka açılacak. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, halka arzdan önceki gün 1 milyar 200 milyon liraya sattıkları Ayazağa arazisi kadar gelir beklediklerini söyledi. 
 
İstanbul'un en değerli yerleri arasında gösterilen Ayazağa'daki 241 bin metrekarelik araziyi 1 milyar 203 milyon lira hasılat paylaşımı ile ihale eden Emlak Konut, kasım ayında yapacağı halka arzdan da o kadar gelir bekliyor. Önceki gün gazetecilerle bir araya gelen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, şirketin halka arz süreci ve yeni projelerini anlattı. Emlak Konut GYO'nun hisselerinin yüzde 99,9'unun TOKİ'ye ait olduğunu belirten Kurum, Sermaye Piyasası Kurulu'nun GYO tebliği gereği hisselerinin yüzde 25'ini halka açacaklarını söyledi. Kurum, "Bunu bugüne kadar yapamadık. Emlak Konut KEY ödemelerini yapıyordu. Bu yükümlülüğü geçen yıl itibarıyla bitirdi." dedi.

Halka arzı kasım ayında planladıklarını söyleyen Kurum, bunun doğru bir zaman olduğunu düşündüklerini kaydetti. Kurum, "2003-2010 yılları arasında Emlak Konut 3 kat değer kazanmış. 30 Haziran itibarıyla net aktif değerimiz 5,58 milyar lira. Bu tarihten sonra da birçok proje gerçekleşti. Önceki gün de bunlardan birini yaptık. Bunlar da net aktif değerimize eklenecek." dedi. Bünyelerinde 5 milyon metrekare arazi bulunduğuna dikkati çeken Kurum, Emlak Konut GYO'yu dünya çapında önemli bir yere getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Emlak Konut GYO'nun halka arzını TSKB ve Unicredit konsorsiyumu gerçekleştirecek.

5 MİLYAR LİRAYA İHTİYACIMIZ VAR

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar da, Emlak GYO'nun portföyünün, aktifinin çok sağlam olduğunu, bu aktifle halka arza çıkacaklarını belirtti. Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun yaklaşık 50 bin konut rakamına ulaştığını vurgulayarak, "Hasılat paylaşımı projelerinde sadece Emlak Konut GYO'da yapmış olduğumuz ihalelerden ulaşmış olduğumuz yatırım portföyü 14 milyar lira civarında. Emlak Konut'un kasasına girecek payı da 5 milyar lira. Bugüne kadar bu paranın 1 milyar 700 milyon liralık kısmını kasamıza koyduk." diye konuştu.

Önceki gün yaptıkları Ayazağa ihalesinin bekledikleri rakamların çok üzerinde olduğunu söyleyen Bayraktar, 1 milyar 203 milyon lirayla en yüksek rakamı veren firmanın, 3 milyar 251 milyon lira toplam hasılat gösterdiğini, toplanan hasılat bu rakamın üzerine geçerse orada da kendilerine yüzde 37,20 oranında ödeme yapılacağını vurguladı. İhale rakamlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bayraktar, "Şaşırdık kaldık. 520 milyon liraya Jandarma Genel Komutanlığı'ndan almıştık. 850 milyon lira falan bekliyorduk. Bu hakikaten çok ciddi bir rakam. Adeta bizim kasım sonuna kadar yapacağımız halka arzın bir bölümünü burada yapmış oluyoruz." şeklinde konuştu. Emlak Konut'un da TOKİ'nin de çok ciddi şekilde likiditeye ihtiyacı bulunduğunu, gayrimenkulleri paraya çevirmenin kolay olmadığını ifade eden Bayraktar, bir kuruşa bile ihtiyaçları olduğunu, zaman içinde Emlak Konut'un yüzde 51'ini halka açacaklarını söyledi. Ne kadar likiditeye ihtiyaçları olduğunun sorulması üzerine Bayraktar, bugünden yarına 5 milyar liraya ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

TOKİ'den 'güz tapusu' kampanyası

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bu sonbaharda tapusunu almak isteyen konut ve işyeri sahipleri için 'erken ödeme kampanyası' başlatıyor. Kampanya kapsamında borcunu erken kapatanlara, yüzde 17-20 indirim uygulanacak. Başvurular, 11 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Borç indirimi kampanyasından, satışları 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmiş ve geri ödeme taksiti 2009 yılı sonuna kadar başlamış, geri ödemeleri halihazırda devam eden konut ve işyerlerinin sahipleri yararlanacak. Vadesi 12 aydan daha az kalan projeler kampanya dışında tutuldu.
MUSTAFA YAĞMURLU/Zaman


Geri Dön