27 / 04 / 2024

Emlak krizinden kurtulamayan Çin'de konut fiyatları yine düştü! Son dokuz yılın en sert düşüşü!

Emlak krizinden kurtulamayan Çin'de konut fiyatları yine düştü! Son dokuz yılın en sert düşüşü!

Çin ekonomisi 2023 yılında yüzde 5,2 büyüyerek resmi hedefi aşsa da son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektörü yeni bir olumsuz eşiği daha geçti. Ülkede konut fiyatlarında son 9 yılın en sert düşüşü görüldü.



Çin ekonomisi geçtiğimiz yüzde 5,2 büyüyerek resmi hedefi aşsa da gayrimenkul sektörü yeni bir olumsuz eşiği daha geçti.

Ülkede 70 kent için yeni konut fiyatları aralık ayında aylık yüzde 0,45 gerileyerek neredeyse dokuz senenin en sert düşüşünü yaşadı. Açıklanan rakamlara göre 2. el konut fiyatları da aylık yüzde 0,79 geriledi.

China Index Holdings Araştırma Direktörü Chen Wenjing yaptığı açıklamada ekonomiyi teşvik hamlelerinin Beijing ve Şanghay’da satışları artırdığını kaydederken “Fakat genel tablo beklenenden daha kötü. Talep zayıf kalmayı sürdürüyor. Hanehalkı gelirine yönelik zayıf güven ev almak isteyenleri daha fazla borçlanmadan uzak tutuyor” değerlendirmelerini yaptı.

Çin gayrimenkul şirketlerinin hisselerini takip eden Bloomberg endeksi, söz konusu veriden sonra yüzde 3,3’e kadar geriledi ve 2009 yılının Mart ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Diğer bir taraftan Çin 4. çeyrek büyümesi yüzde 5,2 ile yüzde 5,3’lük beklentinin altında kaldı. Aralık ayında perakende satışlar da yüzde 7,4 ile yüzde 8’lik beklentinin altında gerçekleşti.

Emlak krizinden kurtulamayan Çin de konut fiyatları yine düştü! Son dokuz yılın en sert düşüşü!

41 GAYRİMENKUL ŞİRKETİNE İYİ HABER GELMİŞTİ

Çin'in en büyük kredi kuruluşu olan Ping An Bank Co., ülkede yaşanan krizden etkilenen gayrimenkul sektörünü canlandırmayı amaçlayan son hamle kapsamında 41 şirketi finansman desteği için uygun gayrimenkul geliştiricileri listesine aldı.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar Bloomberg News'a yaptıkları açıklamalarda söz konusu bankanın inşaatçıların makul finansman taleplerini karşılamak amacıyla kredi limitlerinin genişletilmesiyle ilgili kriterleri değiştirmeye karar verdi ve bunun geçen ay hükümetin düzenlediği önemli bir yıllık ekonomik konferansta belirlendi. Değişiklikler risk değerlendirmesi ve onay prosedürleri gibi alanları kapsıyor.

Ayrısa söz konusu listedeki inşaatçıların yarısından fazlasının Poly Property Group Co. ve Beijing Urban Construction Group Co. gibi devlet destekli şirketler olduğu belirtiliyor. 

Dolar en az 41-42 TL olmalı! Dolarla rekabet etme şansımız yok...

'Bu aidatlarla yaşamak mümkün değil'! Konut sitelerinde yaşayanlar fahiş aidatlara karşı ne yapabilir? 

Emeklilerin kök maaş zammı hesabı değişti! İşte kalem kalem yeni kök maaşlar!


Geri Dön