06 / 05 / 2024

Emlak, otomobil derken bir düşüş de o yatırım aracından geldi! Alım için büyük şans

Emlak, otomobil derken bir düşüş de o yatırım aracından geldi! Alım için büyük şans

Konut ve otomobil fiyatlarının ardından arsa fiyatları da düşüş trendine girdi. İlan sitelerindeki birçok arsada fiyatların geçtiğimiz aylara göre ciddi oranda düştüğü görüldü.



Son yıllarda konut ve otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatlar yapılan düzenlemeler ile azalma eğilimi gösterdi. Alınan önlemler ve atılan adımlar piyasada kabul görünce konut ve otomobil fiyatları önce sabitlendi sonrasında ise düşüş gösterdi. 

Fiyat düşüşleri konut ve otomobilden sonra toprak alım satımlarında da görülüyor. Arsa fiyatlarında büyük fiyat düşüşleri yaşanıyor. İlan siteleri incelendiğinde son 3-4 ayda arsa fiyatlarında büyük fiyat farkları ile karşı karşıya kalınıyor. 

8 MİLYONDAN 3.4 MİLYONA
İlan siteleri incelendiğinde 28 Ağustos 2023'te 8 milyon TL'den satışa konulan bir arsanın 19 Ekim 2023 tarihiyle fiyatının 3 milyon 400 bin liraya kadar düştüğü kaydedildi.

Bir başka ilanda ise Tekirdağ'ın Saray ilçesinde içindeki 2 adet evle birlikte satışa sunulan 9600 metrekarelik arazinin fiyatının 28 Eylül'de 15 milyon lira olduğu, 14 Ekim'de ise 12 milyon lira olduğu belirlendi.

Başka bir arsa ilanında ise 30 Eylül'de 298 bin liradan satışa sunulan arsanın 11 Ekim itibariyle fiyatının 255 bin liraya kadar gerilediği tespit edildi.

Diğer bir ilanda ise Muğla'nın Milas ilçesinde bir arazinin 12 Ekim'de 15 milyon 750 bin liradan satışa sunulduğu, 21 Ekim tarihinde ise 14 milyon 750 bin liraya düştüğü görüldü.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "TOKİ 42 ilde 462 arsayı 1-2 Kasım 2023 tarihlerinde açık artırma yöntemi ile satacak. Arsaların içerisinde çok farklı fonksiyonda yerler var. Konut, ticari, sanayi, turizm tesisi, özel sağlık tesisi ve plansız fonksiyonlarda arsalar var. Bu arsaları vatandaşların aslında peşin, yüzde 25 peşinat ve 48 ay vade ile sahip olma imkanı doğuyor.

Genel anlamda listeye baktığımızda birçok farklı ilde 462 adet arsanın satılacağını görüyoruz. Yalova’dan Tekirdağ’a, Rize’den Muğla ya, Mersin’den Konya’ya, Kocaeli’den Kayseri’ye, İzmir’den İstanbul’a kadar birçok farklı şehirde yerler var.

ANKARA VE İZMİR YOĞUN!

Aslında bu yerlerde de yoğun olarak Ankara, İzmir’in yer aldığını görüyoruz. İhaleler aslında yatırımcılar tarafından da sıklıkla takip ediliyor. Arsaların değerine göre belli bir teminat yatırılıyor. Teminat çerçevesinde açık artırma ile bu yerlerin satışları yapılıyor.

YÜZDE 35 PEŞİNAT 48 AY VADE AVANTAJLI MI?

Genel anlamda rağbetin olduğunu söylemek mümkün, vatandaşların ilgi gösterdiğini söylemek mümkün, satış şekli olarak peşin yüzde 35 ve 48 ay vade enflasyonun olduğu bir dönemde avantajlı bir taksitlendirme olarak görülebilir.

TAKSİT ÖDEMELERİNDE ÜFE ARTIŞI

Satışı vadeli olarak vadeli olarak gerçekleştirilen taksit ödemelerinde belli bir artış var. Bu noktada Üretici Fiyat Endeksi baz alınarak her dönemin artış oranına göre hesaplanacak. Burada bir ÜFE oranı 6 aylık dönem için en fazla yüzde 12.5 oranında uygulanabileceğine ilişkin bir durum söz konusu.

‘ÇOK YÜKSEK TEKLİF VEREN GÖRÜYORUZ’

İhalelerde şunu görüyoruz: Taşınmazlar için belirlenen muhammen bedeller mevcut taşınmazların değerlenme fiyatlarına benzer fiyatlardır. İhalede satışa çıkarılan yerler çok cazip ve indirimli fiyatlarla satışa çıkarılmıyor. Bazen ihalenin heyecanı ile taşınmazlar için çok yüksek teklifler verildiğini görebiliyoruz.

Bazen o taşınmazın piyasa koşullarında daha uyguna benzerleri varken vade ile birlikte yüksek fiyata satıldığına şahit oluyoruz. Bu durum  TOKİ  ihaleleri çerçevesinde değil milli emlaktan, icra daireleri yoluyla satışa çıkarılan yerlerde verilen tekliflerin ve yapılan artışların bazen şaşırtıcı boyutlarda olduğunu ifade edebilirim.


Geri Dön