28 / 10 / 2024

Emlak piyasası toparlanma eğilimine girerken yatırımcılar da gözünü KKTC, Dubai ve Karadağ’a dikti!

Emlak piyasası toparlanma eğilimine girerken yatırımcılar da gözünü KKTC, Dubai ve Karadağ’a dikti!

Gayrimenkul piyasası toparlanma eğilimine girerken, yatırımcılar ise gözünü Dubai, KKTC ve Karadağ'a dikti. Yatırımcılar bu 3 ülkeye yönelmeye başlarken, senenin ilk yarısında yurt dışında yapılan emlak alım tutarı da 1,1 milyar dolara yaklaştı.




Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından yayımlanan 2024 yılı 2. çeyrek Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ne göre, yurt dışındaki doğrudan yatırımların yüzde 45,2’lik kısmı gayrimenkul sektöründe gerçekleşti. Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre gayrimenkul ve emlak piyasası 2024 yılının Eylül ayında bir toparlanma eğilimine girerken, yatırımcılar yönünü Dubai, Kıbrıs ve Karadağ'a çevirdi. 2024 yılının ilk 5 ayında Türk vatandaşlarının yurtdışındaki emlak alım tutarı 1.1 milyar dolar şeklinde kaydedilirken, resmi olarak açıklanan son verilere göre, Akdeniz’in 3. büyük adası KKTC inşaat projeleri ve yatırımcı ilgisiyle en dikkat çeken lokasyon haline geldi. KKTC, sıcak iklimi, 300 gün turizm potansiyeli, gayrimenkul fiyatlarının Avrupa’ya göre daha düşük olması ve İngiliz Sterlini kira getirileriyle konut alıcılarının akınına uğramaya devam ediyor. Türk yatırımcılar diğer öne çıkan destinasyon da Karadağ oldu. Öyle ki, ülkede; yılın ilk çeyreğinde, Sırp ve Ruslar'dan sonra en çok emlak yatırımı Türk vatandaşları tarafından yapıldı.

ALTERNATİF ARAYIŞI VAR

Son tablo ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan emlak firması yönetim kurulu başkanı Aycan Fenercioğlu, döviz getirisi sağlayan ve kira garantisi sunan gayrimenkullerin yatırımcıların ilgisini çektiğini ve döviz endeksli bu yatırımların kısa zamanda kendisini amorti edebildiğini dile getirdi. Yaptığı açıklamada yurt içindeki daralan piyasa koşulları sebebiyle yatırımcılar, alternatif arayışında" ifadelerini kullanan Fenercioğlu, Türkiye’deki mevcut faiz oranlarının konut alımlarını cazip olmaktan çıkardığını da kaydetti.

Emlak piyasası toparlanma eğilimine girerken yatırımcılar da gözünü KKTC, Dubai ve Karadağ’a dikti!

2025 YILINDA NASIL OLACAK? 

Açıklamasında son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan konut kredi faizlerinin yüksek olmasına rağmen, faizlerin sabitlenmesinin ve yılbaşından sonra düşme beklentisinin sektör için umut verici olduğunu dile getiren Aycan Fenercioğlu, “Konut kredi faizleri yüksek fakat artık şu an en azından yükseliş durdu sabitlendi ve ben yılbaşından sonra yavaş yavaş geriye doğru faizlerin düşmesini bekliyorum. Faizlerin düşmesinden de ziyade yakın bir zamanda özellikle konut alacak müşterilere düşük faizli kredi kampanyası çıkar noktasında sektörün beklentisi var" ifadelerini kullandı.


DUBAİ ÖNE ÇIKIYOR 

Yurt dışına yönelen yatırımcıların bir diğer gözde lokasyonu da Dubai olurken, emlakçı Ramazan Sakallı konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Dubai'deki gayrimenkuller, lüks ve şık mimarisi, sürdürülebilir yapısıyla oldukça ilgi çekerken; bölgenin ticaret merkezi olması da Dubai’yi iş insanları için giderek önemli hale getiriyor. Dubai ayrıca canlı ekonomisi ve uluslararası sermaye piyasalarına uyumluluğuyla da yatırımcılar için güvenli bir liman oluyor. Tüm bunların dışında diğer bir taraftan uzun zamanlı ikamet imkanı gibi hükümetin yatırımcıları teşvik edecek olanaklar sunması da bireysel yatırımlara yön veriyor."

KIBRIS'A YATIRIMCI AKINI 

Yaptığı açıklamda emlak piyasasıyla gelecek vaat eden bir bölge olan KKTC'deki gayrimenkul hacminin bu sene sonunda milyar dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini de dile getiren Sakallı, “Güneşli bir iklime sahip olan KKTC; nispeten düşük yaşam maliyetleri, girişimciliğe açık ekonomik ortamı, gayrimenkul fiyatlarındaki istikrar yatırımcıların ilgilerini çekiyor. Ada ayrıca, dinamik iş ortamı, zorlu koşullar içermeyen vergi sistemiyle de iş insanları için elverişli bir yatırım alanı şeklinde öne çıkıyor” dedi. 

 

Denizbank'tan emeklilere 20 bin TL nakit ödeme müjdesi! Bu ay hesaplara yatacak: İşte Denizbank emekli promosyon...

Mustafa Sarıgül’den 3 yılda 678 milyar lira ödenecek geçiş garantili projeler için TL’ye dönülsün önerisi!

Kira tespit davası açılırken izlenilecek yollar!


Geri Dön