23 / 12 / 2024

Emlak satışlarında gelir vergisi!

Emlak satışlarında gelir vergisi!

Bir gayrimenkulün elden çıkarılması durumunda, gayrimenkulü satan kimsenin elde ettiği kazanç üzerinden alınan vergi, emlak gelir vergisi olarak nitelendiriliyor. Emlak satışlarında gelir vergisi ne zaman ödenir?



Emlak satışlarında gelir vergisi!

Emlak gelir vergisi, bir gayrimenkul satışında elde edilen kazancın belirlenen belli bir oranının devlete ödenmesi ile söz konusu oluyor. Emlak gelir vergisine göre bir gayrimenkule 5 yıldan az bir süre içinde sahip olup, sattığınız takdirde bu verginin ödenmesi gerekiyor.


2007 yılında yapılan düzenlemelere göre emlak gelir vergisi için istisnalar söz konusu oluyor.  2007 yılında yapılan düzenlemelere göre bu yıldan önce alınan ve 5 yıl sonra yani 2012 yılında satılan gayrimenkullerden emlak gelir vergisi alınmıyor. Gelir vergisinde ödemeler Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödeniyor.


Örneğin;

2006 yılında 300 bin TL'ye bir konut aldığınızı düşünelim. Satın aldığınız konutun zamanla değer kazandığı ve bu konutu 2011 yılında 850 bin TL'ye sattınız. O zaman emlak gelir vergisi ödemiyorsunuz.


Emlak gelir vergisi ile bir diğer istisna ise şu şekilde ifade ediliyor;

* 5 yıl içinde alıp sattığınız gayrimenkulden elde ettiğiniz kazanç 8 bin 800 TL'den az ise bu vergi ödenmiyor. Bu tutarı aşan bir kazanç elde edilmesi halinde ise aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek, vergisinin ödenmesi isteniyor.


* Miras kalan ya da bağış olarak elde edilen gayrimenkulün satılması durumunda da gelir vergisi ödenmesi istenmiyor.  Bu demek oluyor ki bir kimse kendisine miras yolu ile kalan gayrimenkulü sattığı zaman, emlak gelir vergisi ödemiyor.



Gayrimenkul Alım-Satımında Tapu Harcı Yükümlülüğü;

Gayrimenkul alım-satımı ile ilgili tapu işlemleri harca tabidir. 

Harçlar Kanunu uyarınca, gayrimenkul satış işleminde tapu harcı alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde onbeş (%015) oranında tahsil edilir. 

 

Gayrimenkul alım-satımında tapu harcı, Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen vergi 

değerinden düşük olmamak üzere, mükellef tarafından beyan edilen gerçek alım-satım 

bedeli üzerinden hesaplanır. 

 

Mükelleflerin gerçek alım-satım bedelinden daha düşük beyanda bulunmaları ve bunun 

idarece tespiti halinde, aradaki farka isabet eden harç cezalı olarak (%25 vergi ziyaı cezası) 

tahsil edilecektir. 

 

Bu nedenle, mükelleflerin ileride cezalı duruma düşmemeleri için tapuda yapacakları 

işlemlerde gerçek alım-satım bedelini göstermeleri gerekmektedir. 



Kira geliri vergisi ne zaman ödenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön