27 / 04 / 2024

Ev satışlarında gelir vergisi!

Ev satışlarında gelir vergisi!

Gelir Vergisi Kanununa göre, kanun hükmünde yer alan niteliklere sahip gayrimenkul satışlarında, elde edilen kazanç üzerinden gelir vergisi ödeniyor. Söz konusu ev satışlarında gelir vergisi detayları haberimizde bulunuyor...



Ev satışlarında gelir vergisi!

Gelir Vergisi Kanununa göre, gayrimenkule 5 yıldan az sahip olan kimseler söz konusu ev satışlarında gelir vergisi ödemek zorunda oluyor. Bir diğer ifade ile 5 yıldan az bir süre önce aldığınız gayrimenkulü satmak istediğinizi düşünelim, bu durumda satıştan dolayı elde ettiğiniz kazanç üzerinden devlete belli bir oranda vergi ödemeniz gerekiyor.


Ancak, her ev satışında gelir vergisi ödenmiyor. Konu ile ilgili bazı istisnalar bulunuyor. Söz konusu emlak vergisi istisnaları şu şekilde sıralanıyor;


Gayrimenkul satışlarında gelir vergisi istisnası..

Gayrimenkul satışlarında gelir vergisi istisnaları arasında 2007 yılına ilişkin hükümler yer alıyor. 2007 yılında yapılan düzenlemelere göre bu yıldan önce alınan ve 5 yıl sonra yani 2012 yılında satılan gayrimenkullerden emlak gelir vergisi alınmıyor.


İstisnalar arasında 5 yıl içinde alınıp satılan gayrimenkulden elde edilen kazanç 8 bin 800 TL'den az ise bu vergi ödenmiyor. Bu tutarı aşan bir kazanç elde edilmesi halinde ise aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilerek, vergisinin ödenmesi isteniyor.


Miras kalan ya da bağış olarak elde edilen gayrimenkulün satılması durumunda ise yine gelir vergisi ödemesi istenmiyor. 






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön