27 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 3 gün!

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 3 gün!

Belediyeye her sene ödenmesi gereken emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödemesinde son gün yaklaşıyor. Emlak ve çevre temizlik vergisi için son 3 gün kaldı...



Mart ayında başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. Henüz ödeme yapmamış mükelleflerin emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 3 gün kaldı.


31 Mayıs 2017 Çarşamba günü saat 23:59' a kadar tüm vergi daireleri açık bulundurulacak. Bu iki vergi için ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak. Peki kimler emlak ve çevre temizlik vergisi ödeyecek?


Emlak vergisini taşınmaz malın sahibi ödüyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi ise taşınmazın sahibi değil, kullanan kişi oluyor. Taşınmazda kiracı olması durumunda vergiyi kiracılar ödüyor.


Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm konut, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Ancak çevre temizlik vergisi yalnız konut ve işyerleri için ödenirken, arsa ve araziler için ödenmiyor.

1- Emlak vergisi tutarları 2017

Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

2- Çevre temizlik vergisi 2017


1/1/2017 tarihinden itibaren konutlar ile işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi aşağıdaki tutarlara göre tahsil edilecektir.


2017'de konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor. İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi 2017 şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 3 gün!

 

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


 Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 3 gün!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması:


Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 3 gün!




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 





Geri Dön