02 / 05 / 2024

Emlak ve değerli konut vergisinde yüzde 5 indirim geçerli mi?

Emlak ve değerli konut vergisinde yüzde 5 indirim geçerli mi?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu bugünkü köşesinde yüzde 5 uyumlu mükellef indiriminin kapsamını kaleme aldı. 'Uyumlu mükellef değişikliği tamam ama yetmez' başlıklı yazısı...



Yüzde 5 uyumlu mükellef indirimi  yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi için geçerli sayılıyor. Peki bu indirim emlak vergisi ve değerli konut vergisi için neden geçerli değil?

"Yüzde 5 uyumlu mükellef indirimi, çağdaş vergiciliğinin en güzel örneklerinden birisi. Bu indirim uygulamasına göre, aranılan şartları taşıyan mükellefler, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’ini, ödemeleri gereken gelir ve kurumlar vergilerinden düşerek, kalanını ödüyorlar" değerlendirmesinde bulunan Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu'nun yazısının devamı şu şekilde:

"Uyumlu mükellef indirimi yeni bir düzenleme değil, 2018 yılından bu yana yürürlükte. Yani, 4 yıldır uygulanıyor. Bu 4 yıllık süreçte söz konusu düzenleme 1 kez değiştirildi, ikinci değişiklik ise geçtiğimiz hafta TBMM’ye verilen Torba Yasa’da yer alıyor. Söz konusu değişikliklerin amacı ise, uyum şartlarının mükellefler lehine iyileştirilmesi!

Peki, söz konusu düzenlemede 4 yıl gibi kısa bir süre içerisinde neden 2 kez değişiklik yapılma ihtiyacı doğdu? Hemen peşinen söyleyelim, indirim için aranılan şartlar, sahaya ve hayatın olağan akışına uygun değil de ondan.

Emlak ve değerli konut vergisinde yüzde 5 indirim geçerli mi?

Hangi mükellefler indirimden yararlanabiliyor? 

Yüzde 5 vergi indiriminden aşağıda sayılan şartları taşıyan;

- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar,

- Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabiliyor.

Ayrıca, basit usule tabi gelir vergisi mükelleflerinin de, bu vergi indiriminden yararlanma hakları bulunuyor. Ancak, kira gelirleri ve menkul sermaye iratları nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verenler, yüzde 5 vergi indirimi uygulamasından yararlanamıyor.

Emlak ve değerli konut vergisinde yüzde 5 indirim geçerli mi?

Yüzde 5 indirim hangi vergilere uygulanıyor?  

Yüzde 5 vergi indirimi, sadece yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi için geçerli. Bunlar dışında kalan diğer vergiler örneğin KDV, damga vergisi, MTV, ÖTV, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi, değerli konut vergisi vb. için geçerli değil.

Uyumlu mükellef statüsünün kapsamı genişletilmeli

Yüzde 5 uyumlu mükellef indirimi halihazırda sadece yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi için uygulanıyor. Bize göre, uyumlu mükellef indiriminin kapsamı genişletilmeli, KDV, stopaj, harçlar, damga vergisi, ÖTV, emlak vergisi gibi vergilerde de uyumlu mükellef indirimi geçerli olmalı.

Emlak ve değerli konut vergisinde yüzde 5 indirim geçerli mi?

Yüzde 5 düşük, teşvik için bu oran en az yüzde 10 olmalı

Vergiye uyumlu mükelleflere tanınan yüzde 5 indirim oranı, günün koşullarına göre oldukça düşük kalıyor. Bu statünün teşvik edilmesi bakımından bu oran en az yüzde 10 olmalı, mükellefler de bu statüyü kaybetmemek için hemen her şeyi yapmalı.

Dubleks evler emlak vergisinden muaf mı?


Geri Dön