09 / 01 / 2025

Türkiye'deki ahşap konut oranı yüzde 5'i geçmiyor!

Türkiye'deki ahşap konut oranı yüzde 5'i geçmiyor!

Gelişmiş ülkelerde konutların büyük bölümünün ahşaptan yapıldığı, ancak Türkiye'de bu oranın yüzde 5'i geçmediği belirtildi



TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, mimaride ahşabın giderek terk edildiğini söyledi. Ahşabın doğal, sağlıklı ve dayanıklı bir malzeme olmasına karşın, yanlış bilgiler nedeniyle konutlarda kalan son ahşap doğramaların da çıkarılarak yerlerine plastik doğramaların takıldığına işaret eden Özçelik, insanların farkında olmadan sağlıklarını da riske attıklarını bildirdi. Betonarme binalarda çoğunlukla yapay ürünlerin kullanıldığını, yapay ürünlerin ise yetersiz denetim nedeniyle bazı riskler taşıdıklarını belirten Özçelik, şöyle dedi.

"Yapay malzemelerin hepsinin sağlığa aykırı olduğunu söylemiyoruz. Ama yapay malzemelerin içine kimyasal malzemeler giriyor. Bunun çok iyi denetlenmesi gerekir. Ülkemizde ise bu denetimin çok iyi yapıldığını söylerek mümkün değil. Yapay malzemelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri zamanla ortaya çıktığı için farkında değil insanlar. Duvardaki boyanın kalitesini bilmiyoruz. Doğramada ahşap yerine plastik kullanıyoruz. Oysa plastiklerin büyük bir kısmı sağlığa çok zararlı, kansorejen madde içeriyor." Beton binalarda nem oranının yüksek olması nedeniyle astım, romatizma, dolaşım bozuklukları gibi hastalıkların giderek arttığını ifade eden Özçelik, betonun ve beton binaların yoğunluğunun insan psikolojisini de olumsuz etkilediğini öne sürdü.

"AHŞAP HEM DAYANIKLI HEM SAĞLIKLI"
Yanlış bilgilerin insanları ahşaptan uzaklaştırdığını, oysa ahşabın son derece dayanıklı ve sağlıklı bir malzeme olduğunu söyleyen Özçelik, depreme ve yangına karşı en güvenli malzemenin ahşap olduğunu vurguladı. Depremde insanları betonun ağırlığının öldürdüğünü, 100 metrekarelik betonarme karkas sisteminin ağırlığı 75 ton iken aynı ölçüde ahşap yapının ağırlığının 2,5-4 ton olduğunu belirten Özçelik, yangında da yapılan testler sonucu ahşabın beton ve çelik binalardan daha dayanıklı olduğunun belirlendiğini ifade etti. Karadeniz gibi ağacın bol olduğu, klasik mimarisinde ahşaba önemli bir yer veren bölgede yaylaların bile artık betonarme yığını haline geldiğini söyleyen Özçelik, bugün ahşabı iyi işleyecek ustalarının da kalmadığını savundu.

"Klasik mimarimizde ahşabın önemli bir yeri olmasına rağmen ne yazık ki betona mahkum edildik" diyen Özçelik, şöyle devam etti: "Amerika'daki konutların ortalama yüzde 90'ını ahşaptır, Fransa ve Almanya'da tüm yapılarda ahşap kullanımı yüzde 80 civarındadır. Türkiye'de ise bu oran yüzde 5'i geçmez. Sorunlara günlük çözümler, bilimden, sanattan, tarihten uzaklaşmak, binaların rant kapısı olarak görülmesi, yasalardaki boşluklar, imar tadilatları şehirlerimizi beton binalarla doldurdu." İnsanların doğala dönüş arayışlarının sürdüğünü ifade eden Özçelik, zaman içinde ahşabın değerinin de anlaşılacağını kaydetti.
AA


Geri Dön