08 / 11 / 2024

Emlak vergi değeri gerçekten uzak!

Emlak vergi değeri gerçekten uzak!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 4 yılda bir belirlenen arazi ve arsa değer tespitlerinde, sürenin çok uzun ve takdir edilen rakamlar gerçek piyasa değerine uzak kaldığını söyledi.




Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergidir.  Belediyeler tarafından tahsil edilen bu vergide, ilk taksit ödemesi için son tarih 31 Mayıs 2017. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Emlak vergisinde matrah bina, arsa ve arazinin vergi değeri yani rayiç bedelidir. Bina, arsa ve arazilerinin 2017 yılı vergi değerleri, 2016 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranı olan yüzde 3,83 (üç virgül seksen üç) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır".

 

2017 yılının, bina, arsa ve araziler için 2018 yılına ait uygulanacak metrekare birim değer takdirlerinin yapılacağı yıl olduğunu belirten ve tespitlerin yapılmaya başladığını belirten Özelmacıklı, "Takdir komisyonları dört yılda bir toplanarak arazi ve arsa rayiçlerini belirliyorlar. Lakin değer tespitlerinde bu süre çok uzun ve takdir edilen rakamlar gerçek piyasa değerine uzak kalıyor. Çıkacak rakamlar önümüzdeki yıl emlak vergilerinin bazı bölgelerde yüzde yüzden fazla fark etmesine neden olacak. Emlak vergisi tapu harçlarından, veraset ve intikalden vergilerine, konut teslimlerindeki KDV oranlarından, emsal kira bedellerine kadar birçok alanı etkiliyor" dedi.


Büyükşehirlerde 2 kat ödeniyor

Emlak vergisinin büyükşehirlerde ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulandığını belirten Özelmacıklı, "Emlak vergisi rayiç değer üzerinden arazilerde binde 1, arsalarda binde 3, konutlarda binde 1 ve işyerlerinde binde 2 oranında alınmaktadır. Lakin Büyükşehir’lerde bu oran 2 katı olarak uygulanıyor. Örneğin rayiç değeri 200 bin TL gözüken bir konutunuz varsa, normal yörede 200 TL, büyükşehirde ise 400-TL vergi ödenmesi gerekiyor. Bu bedellere ayrıca yüzde 10 oranında da taşınmaz kültür varlıklarının korunması  katkı payı ilave ediliyor" ifadelerini kullandı.

 

Beyannameye dikkat edilmeli 

Taşınmazın el değiştirmesi, yeni ya da kentsel dönüşüm sonrasında binanın inşası, kullanım tarzı değişikliği, parseller üzerinde ifraz ve tevhit işlemleri, miraslı hale gelmesi gibi durumlarda yıl sonuna kadar bildirimde bulunulması gerektiğini belirlen Altın Emlak Genel Müdürü, "Yılın son 3 ayında değişiklik olmuşsa değişikliği takip eden 3 ay içinde bildirim yapılır. Tapu dairelerindeki işlemler için gerekli borcu yoktur ve rayiç değer yazısı belediyeden satıcı tarafından alınmaktadır. Belediyeler ilgili yazıyı vermek için ise, o yıl için ödemenin satıcı tarafından yapılmasını istiyorlar. Takip eden yıllarda ise vergi alıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Tapu devri sonrasında genelde bu beyanname unutulur ve usulsüzlük cezasına neden olur" şeklinde konuştu. 

 

Emlak vergisi ödemeyenler

Özelmacıklı, sözlerini şöyle tamamladı: "Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların ayrıca gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde emlak vergisinden muaf. belediye emlak servislerinde bu sorgulama yapılıyor. Mükelleflerin taahhüt belgesini belediyeye vermeleri halinde bu meskenleri için bina vergisi ödemiyorlar".



Geri Dön