Genel

Emlak vergilerine arsa payı da eklenecek!

Herkesin en büyük hayali başını sokacak bir eve sahip olmasıdır. Önümüzdeki yıl sistem değişiyor. Emlak vergilerine arsa payı da eklenecek. Bu yeni düzenlemeyle vergilere gelecek zammın oranı yüzde 300'ü geçecek...

Önümüzdeki yıl sistem değişiyor. Emlak vergilerine arsa payı da eklenecek. Bu yeni düzenlemeyle vergilere gelecek zammın oranı yüzde 300'ü geçecek.

HERKESİN en büyük hayali başını sokacak bir eve sahip olmasıdır. Bunun için dişinden tırnağından para biriktiren insanlar üstüne bir de bankalardan konut kredisi çekerek amacına ulaşmak ister. Ev sahibi olduktan sonra ise emlak vergisi başta olmak üzere bununla ilgili sonradan aniden çıkan (beklenmedik!) masraflar insanın canım yakar. Özellikle emlak vergileriyle ilgili olan bu haber kiracılar ile ev sahiplerini yakından ilgilendirecek. 


İki taraf birden sıkıntıda 


Önümüzdeki yıldan itibaren değişen emlak vergileriyle birlikte bazı il ve ilçelerdeki artışlar yüzde 300 oranını geçmiş durumda. Bu doğrultuda evini ya da gayrimenkulünü kiraya verenler, emlak vergisi değerinin yüzde 5'inin altında maliyeye beyanda bulunamıyorlar. Artışlarla birlikte önümüzdeki yıldan itibaren bu beyanların yükselmesiyle ya kiralar fırlayacak ya da ev sahipleri büyük zarara uğrayacak. Gelir Vergisi Kanunu'na göre kira geliri beyan edilirken evin vergi değeri de bildiriliyor. 


Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan 'emsal kira bedeli esası' başlıklı maddeye göre, kiraya verilen gayrimenkullerin kira bedelleri, emsal kira bedelinden düşük olamıyor. Bu bedel de emlak vergisi değerinin yüzde 5'i oluyor. Örneğin İstanbul'daki lüks bir semtte 140 metrelik bir dairenin emlak vergisi değeri yaklaşık 2,5 milyon TL civarında. 


Emsal bedel esas alınacak 


Bu dairesini kiraya veren ev sahibi kira geliri olarak asgari 125 bin TL'yi maliyeye bildirmek zorunda. Bu doğrultuda da o dairenin fiyatı aylık 10 bin TL'nin üzerinde olduğu ortaya çıkıyor. Kira geliri kanununa göre kira bedelinin hiç olmaması ile düşük olması durumlarında ise emsal kira bedelinin esas alınacağı belirtilmiş. 


İşyerlerinde ÜFE sınırı yok 


Bu durumda kiracı ile ev sahibinin cam çok fena yanacak. Kiracı beyan edilen evin değeri üzerinden aylık kirasını verirken, ev sahibi de evinin boş kalması durumuyla karşı karşıya kayabilecek. Kiracıları etkileyen bu durumda konutlarda yıllık ÜFE artışından fazla zam yapılamaz uygulaması şimdilik onların yararına görünüyor. Ama iş yeri olarak kiraya verilen dükkanlar için ÜFE sınırlaması uygulanmıyor. 


Şok Gazetesi