Ekonomi

Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi miktarı neye göre belirlenir?

Emlak vergisi, kişi başına kayıtlı her bir mülk için ödeme için alınan tutardır. Mülkün birden fazla sahibi varsa, vergi her birinin payı oranında alınır. Vergilendirmenin amacı, mülkiyette edinilen gayrimenkuldür. Vergi, miktar ve değer sınırlaması olmaksızın her birim için ayrı ayrı hesaplanır.

Gayrimenkul sahibi iseniz, her yıl emlak vergisi ödemeniz gerekir. Her gayrimenkul sahibi, bu mülkün değerine göre hesaplanan yılda bir kez belirli taksitlerle emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.  Bilindiği üzere belirlenen tarihler arasında üzerinizde tapusu olan bina, arazi ve arsalar için vergi ödemelerinizi yapmanız gerekmektedir. Söz konusu “Emlak vergisi ne zaman ve nasıl ödenir, miktar nasıl hesaplanır?” sorularına yanıtları vergi ödemelerini yakından takip eden vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Mart ayının başından başlayan Emlak vergisi 1. taksit için son ödeme tarihi 31 Mayıs 2022 olarak belirlendi.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENMEKTEDİR?

Emlak vergileri, mülk sahipleri tarafından her yıl iki taksitle ödenmektedir.

Belirlenen miktara göre ödemeler belediyeye bizzat gidilerek yapılmaktadır. Aynı zamanda belediyelerin banka ve hesap numaralarına EFT veya havale yapılarak emlak vergisi ödemeleri yapılabilmektedir. e-Devlet, EFT/Havale ve Gelirler İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr) ve bağlı bulunan belediyenin resmi sitesi üzerinden de ödemeler gerçekleşmektedir.

EMLAK VERGİSİ TOPLAM NE KADAR ÖDENİYOR?

2022 yılında uygulanan emlak vergisi 6 bin 173 Türk lirası olarak tespit edildi.

EMLAK VERGİSİ MİKTARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

  1. 3 arsanın metrekareleri toplanır.
  2. 3 arasının rayiç bedelleri toplanır.
  3. Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür.
  4. Çıkan sonuç rayiç bedeli hesaplanan arsanın metrekaresi ile çarpılarak metrekare başına çıkan rayiç bedele ulaşılır.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Şehit yakını, işsiz, gazi, emekli, ev hanımı ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur.

Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen vatandaşın adına kayıtlı başka bir gayrimenkulün bulunmaması gerekiyor. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen kişinin eşinin adına birden fazla gayrimenkul tapu kaydı bulunması, muafiyet hakkını etkilememektedir.

Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir.

Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilmektedir.

Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli oluyor ancak konut sahibinin de başka bir evde kiracı olarak ikamet etmesi gerekmektedir.

Emekli olduğu için muafiyetten faydalanmak isteyen kişilerin Türkiye'de emekli olma şartı yoktur.

Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da adlandırılan bu muafiyet hakkından sadece konut sahipleri faydalanabmektedir. İş yeri, arsa ve araziler için emlak muafiyeti hakkı yoktur.