Emlak Terimleri

Emlak vergisi son ödeme günü ne zaman? İşte emlak vergisi 1. taksit ödeme takvimi!

Emlak vergisi her yıl düzenli olarak ödenen vergiler takviminde yer alıyor. Türkiye sınırları içerisinde bulunan binalar, arsalar ve araziler emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki, Emlak vergisi son ödeme günü ne zaman? İşte emlak vergisi 1. taksit ödeme takvimi... Her yıl mülk sahipleri tarafından belediyelere ödenen bu vergi için belirli ödeme tarihleri bulunuyor

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen vergi türü olarak ifade ediliyor. Her yıl mülk sahipleri tarafından belediyelere ödenen bu vergi için belirli ödeme tarihleri bulunuyor. 

Emlak vergisi ödemeleri, tek seferde yapılabileceği gibi iki taksitte de ödenebiliyor. Ödeme yapılırken, belediyelerden tahsis edilen beyanname dolduruluyor. 

EMLAK VERGİSİ SON ÖDEME GÜNÜ NE ZAMAN?

Emlak vergisi ödemelerinin ilk taksit ödemesi mart, nisan ve mayıs aylarında; ikinci taksit ödemesi ise kasım ayında gerçekleştiriliyor. Kanunen bu verginin 1. taksiti 31 Mayıs'ta son buluyor. 

Emlak vergisi ödemekle mükellef olan kişiler ise 2. taksit ödemelerini 1-30 Kasım 2022 tarihleri arasında yapabilecekler. Emlak vergisi mükellefleri ödemelerini ilçe belediyesinin tahsilat veznelerinden gerçekleştirebilecekler. 

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF TUTULUYOR?

Emlak vergisinden bir mülkü olan ancak mülkü dışında başka herhangi bir geliri olmayan emekliler, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsizler muaf olarak tutuluyor. Bu kişilerden emlak vergisi ödemesi tahsil edilmiyor. 

Ancak bu noktada en önemli etken ise brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek gayrimenkul ya da hisse sahibi olanlar da vergiden muaf tutuluyor. Emlak vergisinden muaf olduğu halde ödeme yapan vatandaşlar ise 5 yıla kadar yaptıkları ödemeleri geri alabiliyorlar. 

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Büyükşehir statüsüne sahip illerde emlak vergisi oranları büyükşehir niteliği olmayan illerin iki katı yüksek olarak uygulanıyor. Emlak vergisi oranı büyükşehir statüsündeki illerde binde 2; büyükşehir statüsüne sahip olmayan illerde ise binde 1 oranı üzerinden hesaplanıyor. 

İşyerlerine ait emlak vergisi büyükşehirlerde binde 4; büyükşehir niteliğine haiz olmayan illerde ise binde 2 oranıyla uygulanıyor. Arazi niteliğindeki gayrimenkuller için büyükşehirlerde binde 2, diğer belediyelerde ise binde 1 oranında vergi uygulanırken, arsalar için büyükşehirlerde emlak vergisi oranı binde 6, diğer şehirlerde ise binde 3 olarak hesaplanıyor.

Hazine taşınmazlarının satışında yüzde 20 indirim!

Gayrimenkul sahipleri Nisan ayında hangi vergileri öder?

5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?