22 / 11 / 2024
fuzul

Emlak vergisi ödemeleri başladı!

Emlak vergisi ödemeleri başladı!

Türkiye sınırlarında yaşayan kişiler için emlak vergisi ödemeleri bugün itibariyle başlıyor. Vergi ödemeleri Kasım ayı boyunca süren bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası kesilecek.




Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olanların, her sene mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekli. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergiler belediyeler tarafından tahsil ediyor. Bu kapsamda 2020 yılı ikinci taksitin bu ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Kimler vergi mükellefi?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, eğer her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar ise hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Emlak vergisinden kimler muaf?

Bazı vatandaşlar ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyor. Aslında muaf demek pek de doğru değil; onlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) şekilde uygulanıyor

Emlak vergisinde muafiyet
- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak vergisi nasıl hesaplanır?

4 senede bir takdir komisyonlar tarafından belirlenen emlak değerleri yeniden tespit ediliyor. Son olarak 2017'de tespit edilen değerler, 2021'e kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda belirlenen rakama yeniden değerleme oranı da ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu sene için yüzde 22.58 oldu. Bu durumda, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplamalarda bulunabilecek.

Ödemeyene ceza

Mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için emlak vergisi 2. taksit ödemelerini belirtilen tarihler arasında yapmaları gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise cezai işlemler verilecek. Vergi dönemini geçiren mükellefler için de her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesilecek.

Borç nasıl öğreniliyor? 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bağlı bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebilir.

Nereye ödeniyor? 

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyeye direkt olarak ödeniyor. Ek olarak isteyeb vatandaşlar belediyelerin banka hesaplarına da ödeme yapabiliyor. Koronavirüs döneminde ise banka şubelerine gitmek istemeyenler bankaların mobil uygulamalarından da bu işlemi gerçekleştirebilir.

Emlak vergisi iadesi

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf oluyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için açıklanan süre içerisinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre açıklanan emlak vergisi iadesi 5 senelik süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı da bulunuyor.
 

15 soruda emlak vergisi muafiyeti!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi ile ilgili her şey!


Geri Dön