Emlak vergisi ödemeleri için son 3 gün!
Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nedeni ile 2 Haziran'da sona erecek. Buna göre, emlak vergisi ödemeleri için son 3 gün bulunuyor...
Emlak vergisi ödemeleri için son 3 gün!
Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahiplerinin vergi dönemi sona eriyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nedeni ile 2 Haziran'da sona erecek.
Vergi borcunu hala ödememiş olan mükelleflerin son 3 günü bulunuyor. Vergi dönemi yoğunluğu nedeniyle kimi belediyeler tahsilat veznelerini haftasonu da açık tutuyor. Bu nedenle taşınmazınızın bağlı olduğu belediyeden haftasonu ödeme yapılıp yapılmadığını öğrenebilir, haftasonu da vergi borcunuzu Pazartesi gününe bırakmadan ödeyebilirsiniz.
Peki kimler ne kadar emlak vergisi ödeyecek? Tek meskeni olanların muafiyetten yararlanması için hangi şartları taşıyor olması gerekiyor? Muafiyet şartlarını taşıyanların nasıl bildirimde bulunmaları gerekiyor?
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın türüne, rayiç bedeline ve bağlı olduğu belediyeye göre belirleniyor. Hesaplamada hangi oranların kullanılacağı aşağıda sıralanıyor:
Normal yörelerde emlak vergisi oranları:
Binalarda Binde 2
Meskenlerde Binde 1
Arazilerde Binde 1
Arsalarda Binde 3
Büyükşehirlerde emlak vergisi oranları:
Binalarda - Binde 4
Meskenlerde - Binde 2
Arazilerde - Binde 2
Arsalarda - Binde 6
Yukarıda da görüldüğü üzere Büyükşehir Belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi hesaplama örnekleri:
* Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 50 bin TL'lik değere sahip bir arsanın emlak vergisi oranı binde 3'tür. Buna göre söz konusu arsa için ödenecek emlak vergisi bedeli 150 TL'dir.
* Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 50 bin TL'lik değere sahip arsanın emlak vergisi oranı binde 6'dır. Buna göre söz konusu arsa için ödenecek emlak vergisi bedeli 300 TL'dir.
* Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip bir meskenin emlak vergisi oranı binde 1'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 100 TL'dir.
* Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip meskenin emlak vergisi oranı binde 2'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 200 TL'dir.
Emlak vergisi muafiyeti..
Emlak vergisinde tek mesken muafiyeti bulunuyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip geliri kısıtlı olan taşınmaz sahipleri emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyet için belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor.
- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Ev hanımları
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Ödemeler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.
Ayrıca belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde, vergi ödemeleri internet üzerinden de yapılabiliyor.