29 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödenirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Emlak vergisi ödenirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Her yıl belirli dönemlerde ödenen vergilerden biri de emlak vergisidir. Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bu vergi, belirli kurallar dahilinde ödenir. Peki emlak vergisi ödenirken nelere dikkat edilmelidir? İşte emlak vergisiyle ilgili bilgiler...



EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Vergi ödemeleri konusunda bilgi sunan Yeminli Mali Müşavir İlyas Emre Yayla, "Ödemeler, doğrudan belediyeye yapılabilir veya belediyenin belirlemiş olduğu banka hesabına yatırılabilir. Ayrıca, belediyenin resmi internet sitesi üzerinden kredi kartı kullanılarak veya posta çeki ile de ödeme gerçekleştirilebilir" açıklamasında bulundu.

EMLAK VERGİSİNDE GECİKME ZAMMI UYGULANIR MI?

Pandemi nedeniyle uygulanan tam kapanma sürecinin devam ettiği bu dönemde, emlak vergisinin ödeme koşullarında herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan Yayla, "Emlak vergisi ödemeleri için belirlenen tarihlerde herhangi bir erteleme veya iptal söz konusu değildir. Vergilerin belirtilen süre içerisinde ödenmemesi durumunda mükelleflerden gecikme zammı alınacaktır. Bu bağlamda, bu ay içerisinde denk gelen kapanma ve bayram tatilleri dikkate alındığında, mükelleflerin ödemelerini zamanında gerçekleştirmeleri ve olası gecikmelere karşı dikkatli olmaları son derece önemlidir. Sınırlı olan ödeme ve itiraz süreleri, mükelleflerin ödemelerini düzenli olarak takip etmelerini ve gerektiğinde itirazda bulunabilmelerini kısıtlayabilir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Emlak vergisi ödenirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL?

Yayla'nın açıklamasına göre, yalnızca yasal olarak kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından elde ettikleri aylık gelirle yaşamlarını sürdüren bireyler, belirli şartlar altında vergiden muaf olacaklar. Bu kapsamda, gelirleri olmadığını belgeleyenlerin yanı sıra gaziler, engelliler, şehit aileleri de yer alıyor. Eğer bu kişilerin brüt 200 metrekareyi geçmeyen bir konutları varsa, bu konutlar için emlak vergisi uygulanmayacak. 

Muafiyetin uygulanabilmesi için dikkate alınması gereken önemli bir faktör, söz konusu bireylerin ücret, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, işyeri veya konut kira geliri, faiz ve temettü geliri gibi gelir türlerinden herhangi birini elde etmemeleri gerektiğidir. Ancak, 2021 yılı itibarıyla 49 bin lirayı aşmayan her türlü menkul sermaye iradı olan bireyler için bu gelirler, emlak vergisi muafiyeti kapsamını etkilemeyecektir.

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi 2'nci taksit ödemelerinde son dakika! Tapusu olanlar hemen bakın! Emlak vergisi ne zaman ödenecek? 

İBB'den fahiş kira fiyatlarının önüne geçmek için dikkat çeken öneri

Geri Dön