27 / 12 / 2024

Isı yalıtımında dikkat edilmesi gerekenler!

Isı yalıtımında dikkat edilmesi gerekenler!

Bir ortamdan dışarıya enerji akışı ile ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılan bir uygulama olan ısı yalıtımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Isı yalıtımı nasıl yapılır?



Isı yalıtımında dikkat edilmesi gerekenler!

Bir ortamdan dışarıya enerji akışı ile ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılan bir uygulama olan ısı yalıtım projesi ile binaların sıcak ve soğuk havalara karşı etkilenimi azaltılıyor.


Isı yalıtımı yapılırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, ısı yalıtımında nelere dikkat edilir?


Isı yalıtımında dikkat edilmesi gerekenler, ilgili kanun ve yönetmeliklerde açıklanıyor. Söz konusu hususlar, İzo Cephe tarafından şu şekilde özetleniyor:


-Hava sıcaklığı +5 ºC'nin üzerinde ve 24 saat sıcaklık bu derecenin altına düşmeyeceği ortamlarda uygulanmalıdır.

- Uygulama yüzeyi toz etkisinden korumalı

- Levhaya yapıştırıcı sürüldükten hemen sonra duvara tatbik edilmelidir.

- Uygulama öncesi cephede çatlaklar varsa, gerekli tamir işlemleri yapılmalıdır.

- İskele bağlantıları duvar yüzeyine uygun şekilde yapılmalıdır.

- Özellikle sıcak havalarda, doğrudan güneş ve rüzgar alan cephelerde yapılmamalır.

- Sistem, bina iç sıvaları ve şapları kurumadan uygulama yapılmamalıdır.

- Bina cephesindeki dilatasyon aralıkları, yalıtım sisteminde dilatsayon profilleri ile geçmeli, bu aralıklar asla ısı yalıtım sistemi ile kapatılmamalıdır.


Projede bulunması istenilen belgeler

MADDE 9 – 

(1) Isı yalıtımı projesinde aşağıda belirtilen bilgiler bulunmalıdır.

             

a) Isı kayıpları, ısı kazançları, kazanç/kayıp oranı, kazanç kullanım faktörü ve aylık ve yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının büyüklükleri, TS 825'de verilen "Binanın Özgül Isı Kaybı" ve "Yıllık Isıtma Enerjisi İhtiyacı" çizelgelerindeki örneklerde olduğu gibi çizelgeler halinde verilir ve hesaplanan yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacının (Q), EK 2-B'deki sınırlandırılan yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı (Q’) formülünden elde edilecek olan sınır değerden büyük olmadığı gösterilir.

             

b) Konutlar dışında farklı amaçlarla kullanılan binalar için yapılacak hesaplamalarda, binadaki farklı bölümler arasındaki sıcaklık farkı 4°K'den daha fazla ve bu binada birden fazla bölüm için yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı hesabı yapılacak ise, bu bölümlerin sınırları şematik olarak çizilir, sınırların ölçüleri ve bölümlerin sıcaklık değerleri üzerinde gösterilir.

             

c) Binanın ısı kaybeden yüzeylerindeki dış duvar, tavan, taban/döşemelerde kullanılan malzemeler, bu malzemelerin eleman içindeki sıralanışı ve kalınlıkları, duvar, tavan, taban/döşeme elemanlarının alanları ve "U" değerleri belirtilir.

             

ç) Pencere sistemlerinde kullanılan cam ve çerçevenin tipi, bütün yönler için ayrı ayrı pencere alanları ve "U" değerleri ile çerçeve sistemi için gerekli olan hava değişim sayısı (nh) belirtilir.

             

d) Duvar-pencere, duvar-tavan, taban-döşeme-duvar birleşim yerlerine ait mimari proje kesit detayları verilmelidir.

             

e) Havalandırma tipi ve mekanik havalandırma söz konusu ise, hesaplamalar ve sonuçları gösterilmelidir.

             

f) Isı yalıtımı projesinde, binanın ısı kaybeden yüzeylerinde meydana gelebilecek olan yoğuşma TS 825-EK F’de belirtilen şekilde tahkik edilir.

             

g) Mevcut binaların tamamında veya bağımsız bölümlerindeki yapılacak olan esaslı tamir, tadil ve eklemelerdeki uygulama yapılacak olan bölümler için, TS 825’te verilen ısı geçirgenlik katsayılarının EK-2/C’deki tavsiye edilen en yüksek "U" değerlerine eşit ya da bu değerlerden daha küçük değerde olması sağlanmalıdır.

             

ğ) TS 825’te belirtilen hesap metodunun kullanılması sırasında gerekli olan bilgiler, (yoğuşma hesabı da dâhil olmak üzere) TS 825 standardından (EK A - EK J) temin edilir.

             

h) Bitişik nizam olarak (sıra evler, ikiz evler) projelendirilmiş olan binaların, ısıtma enerjisi ihtiyacı (Q) hesabı yapılırken, komşu bina ile bitişik duvar olan bölümleri de dış duvar gibi değerlendirilir ve hesaba katılır.

             

ı) Bu maddede belirtilmeyen diğer hususlar hakkında TS 825 Mayıs 2008'e uyulur.


Isı yalıtımı mecburi mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön