29 / 04 / 2024

Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?

Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi sicil no nedir? Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?



Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeden ödeniyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödenebilen vergi, taşınmazın farklı bir ilde olması halinde tüm belediyelerden ödenebiliyor.


Ayrıca PTT ve anlaşmalı bankalar aracılığı ile de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. Emlak vergisi için ödeme ve sorgulama işlemleri sicil numarası ile yapılabiliyor.


Peki, sicil numaranızı bilmediğinizi düşünelim. Emlak vergisi sicil no nedir? Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?


Emlak vergisi için sicil no, belediyeye gidilerek ya da belediyeye gidilmeden de öğrenilebiliyor. Belediyeye gitmek istemeyenler, çağrı merkezini arayarak, ad-soyad ve baba adına gibi bilgilerin verilmesi ile; Emlak kaydı varsa sicil numarası söylenir. 


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne ve değerine göre hesaplanıyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


 Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi borcum var mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön