27 / 04 / 2024

Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi!

Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi!

Takdir komisyonlarının kararlarına karşı hakkı zarar gören tüm vatandaşlar yargı yoluna başvurabiliyor. Peki, emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi kaç gündür?



Emlak Vergisine konu arsa ve arazi metrekare birim değerleri il ve ilçelerde oluşturulan takdir komisyonlarınca her dört yılda bir yeniden takdir ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Takdir Komisyonları yeni emlak değerlerini belirledi.


Komisyonca belirlenen bu değerlerle emlak vergisi için ödenecek bedel hesaplanıyor. Takip eden yıllarda ise Bakanlar Kurulu'nca bir karar alınmazsa bu değerler yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak yeni vergileme hesabında dikkate alınıyor.


Bu değerlere itiraz yetkisi karar kendisine tebliğ edilen daire, kurum ve kuruluşlar ile muhtarlıklardaydı. Ancak Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karar ile; Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 49. maddesinin (b) fıkrasının üçüncü paragrafında yer alan "Takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları on beş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabilirler" hükmü iptal edildi. 


Buna göre takdir komisyonlarının kararlarına karşı hakkı zarar gören tüm vatandaşlar yargı yoluna başvurabiliyor. Peki, emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi kaç gündür?


Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi

Emlak vergisi takdir komisyonu kararına itiraz süresi 30 gün olup; İtiraz davası bu süre içerisinde vergi mahkemesinde açılıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön