30 / 04 / 2024

Emlak vergisi taksiti ne zaman?

Emlak vergisi taksiti ne zaman?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergiyi, taşınmaz mal sahipleri ödüyor. Peki senede 2 eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi taksiti ne zaman?



1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bina (mesken ve işyeri), arsa ve arazi sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor. Verginin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.

 

Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.

 

Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?
2016 yılı içerisinde gayrimenkul satın alan kimseler, 2017 yılı itibari ile vergi sorumlusu oluyor. Bu yıl ev alan kimselerin ise 31 Aralık 2017 tarihine kadar belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor.

 

Emlak vergisi oranları 2017
Türü    Normal yöre     Büyükşehir
Mesken    Binde 1        Binde 2
İşyeri    Binde 2        Binde 4
Arsa    Binde 3        Binde 6
Arazi    Binde 1        Binde 2

 

Emlak vergisi örnek hesaplama:
Evin değerinin 300 bin TL olduğunu ve büyükşehir sınırları içerisinde yer aldığını düşünelim. Bu ev için 31 Mayıs'a kadar 300 TL ödenmesi gerekiyor. Diğer 300 TL ise Kasım ayı olmak üzere toplamda 600 TL emlak vergisi ödenmiş oluyor.

 

Emlak vergisi gecikme faizi 2017
Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor. 

Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı uygulanacak.

 

Emlak vergisi değer artışı ne kadar?
Emlak Vergisi Kanunu gereğince her 4 yılda bir emlak vergisi değerleri, Takdir Komisyonu tarafından yeniden belirleniyor. 

Geçtiğimiz aylarda 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılı için teşkil edecek emlak değerleri Takdir Komisyonları tarafından belirlendi.

Emlak vergi değerlerinin 2018 ve akabindeki yıllar için yeniden belirlenmesi nedeni ile emlak vergisi fiyatları yükselmiş oldu. Yapılan artışın fazla olduğunu düşünen kimseler 7 Eylül'e kadar itiraz davasını açtı.

Dava açılan bölgelerde ise değer hesaplaması yeniden gözden geçirilecek. Dava açılmayan bölgelerde Takdir Komisyonları tarafından belirlenen değerler geçerli olacak

 

Emlak vergisi taksiti ne zaman?
Emlak vergisi, senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.  

Emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri: Mart- Nisan- Mayıs 
Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri: Kasım 

 

Emlak vergisi ödemeleri nasıl yapılır? 
Emlak vergisi için ödemeler ilçe belediyesine yapılıyor.Belediyeye gidilerek tahsilat veznelerinden yada  internet ortamında e-belediye sistemi ile ödenebiliyor. 

Ancak günümüzde her belediye e-belediye sistemini kullanmadığı için, sistemin önceden teyit edilmesi gerekiyor.


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 

 

Emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir?

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 

 

 


Geri Dön