02 / 05 / 2024

Emlak vergisinde itiraz süresi uzatıldı!

Emlak vergisinde itiraz süresi uzatıldı!

4 yılda yeniden belirlenen emlak vergisi oranlarındaki artış yüzde 700'e ulaştı. Değerlere itiraz süresi 9 Eylül'e kadar uzatıldı.



Emlak vergisinde 4 yılda bir yenilenen birim değerler, bu yıl yenilendi. Yenilenen fiyatlar vatandaşalrın cebini yakacak cinsten. 


Belediye başkanı veya vekili, belediyeden yetkili bir memur, tapu sicil müdürü veya vekili, ticaret odasından 1 üye, Maliye Bakanlığından 2 temsilci ile köy veya mahalle muhtarından oluşan Değer Tespit Komisyonları, yeni birim değerlerini açıkladı. 


Büyük tartışmalara neden olan değerler İstanbul'da yüzde 700 artışa yol açtı. Beşiktaş Levent Mahallesi Büyükdere Caddesi’nde 2010 yılında 2 bin 800 lira olan metrekare birim değeri, 2018 yılı için 24 bin 500 lira olarak açıklandı.


Anadolu Yakası’nın yeni cazibe merkezi haline gelen Ümraniye’de de yüzde 183’lere varan artış yaşandı. Söz konusu ilçede İstanbul Finans Merkezi’ne yakın konumuyla müteahhit ve yatırımcıların gözdesi haline gelen Ihlamur Kuyu Alemdağ Caddesi’nde 2010 yılında 300 lira olan söz konusu değer yüzde 183 artışla 850 liraya, İstiklal Mahallesi’nde Birlik Caddesi 150 liradan 425 liraya ulaştı.


Villa bölgesi Zekeriyaköy’de değer artışları yüzde 257’leri buldu. Bölgede metrekare birim değeri, 420 liradan bin 500 liraya kadar ulaştı. 


TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da Zekeriyaköy ve Arnavutköy’de değer artışlarının aşırı arttığını ifade ederek, “Buralar hem Kanal İstanbul, hem de üçüncü köprü yolu üzerinde olduğu için en kıymetli yerler arasında. Arnavutköy’de özellikle Sazlıdere ve Haraççı kesimleri kıymetli bölgelerden. Bu bölgelerde yüzde 400’lere varan oranlarda bir artış söz konusu” diye konuştu. 


Emlak vergisinde itiraz süresi uzatıldı!


Erilkun, villa bölgesi Zekeriyaköy’ün de çok kıymetli olduğunu, 2010 ve 2014 yılı ile karşılaştırıldığında buralarda da değer artışlarının yüzde 200’leri aştığını belirtti.. Erilkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üçüncü köprü güzergahı Avrupa Yakası’nda Zekeriyaköy üzerinden gittiği için burada değer artışları yüzde 200’leri aşıyor. Arnavutköy’de de yüksek değer artışları var. İstanbul genelinde yüklü bir artış bekliyoruz. 2014 yılında bu konuda pek çok vatandaş mağdur oldu ve açılmış çok sayıda dava var. 2018 yılında da benzer bir tablo ile karşılaşabiliriz” şeklinde konuştu.


Değer artışlarında gizlenen bedellerin de etki ettiğini söyleyen Erilkun, “Gerçek değerler ile gerçek satış değerleri birbirlerinden farklı olduğu için devlet de buna müdahale edemiyor. Hakiki satış bedelleri tapuda görülmüyor. Bu nedenle devlet, çok daha fazla vergi alabilecekken, onun sadece beşte birine razı olabiliyor. O aradaki farkı devlet bu şekilde çıkarmaya çalışıyor, ama beyan değerlerinden, ama kira gelirlerinden bir şekilde toplamaya çalışıyor. 2018 yılı emlak değerlerini öğrenmek için vatandaşların önce muhtarlıklara gitmesi lazım. Ancak bazı bölgelere de yeni yeni gitmeye başladığını duyuyoruz'' ifadelerini kullandı.


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Hatice Kolçak, konu ile ilgili olarak “Vatandaşın belediye ve muhtarlıklara gitmeden internetten bu verilere ulaşıyor olması lazım ” dedi. Komisyonun değer artışlarını ilan etmek zorunda olduğunu ifade eden Kolçak, “Vergiler çıkıyor, haziran sonu netleşiyor, belediye ve muhtarlıklara gönderiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren askıya çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.



Emlak vergisinde itiraz süresi uzatıldı!



İtiraz konusunda bilgi veren Kolçak, “Diyelim ki kişi önümüzdeki sene bu taksiti ödemeye gitti. Gittiğinde taksiti öderken çok yüksek olduğunu fark ederse, İhtirazi Kayıt olarak da Vergi Mahkemesi’ne itiraz edebilir” dedi.


TÜSODER Av. Rıdvan Yıldız, mükellefler ödeme yapmak için gittiklerinde, karşılarına çıkan emlak vergisinin yasal orandan fazla olması durumunda ödemelerini İhtirazi Kayıt ile yapmaları ve ödeme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödeme yaptıkları belediye aleyhine Vergi Mahkemesinde dava açmaları gerektiğini ifade etti.



Emlak vergisinde itiraz süresi uzatıldı!


İTİRAZ SÜRESİ UZATILDI

Emlak vergisi metrekare birim değerlerine itiraz süresi 9 Eylül tarihine uzatıldı. Belediyelerden edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçtiğimiz hafta belediyelere itiraz süresinin uzatıldığına yönelik açıklamada bulundu. 




Karar


Geri Dön