Vergi

Emlak vergisinde muafiyet şartları neler?

Emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde bitiyor. Gayrimenkul sahipleri emlak vergisindeki muafiyet koşullarını araştırıyor. İşte merak edilen muafiyet şartları...

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan bugünkü köşesinde emlak vergisine ilişkin detayları ve muafiyet şartlarını kaleme aldı.

İşte Sezgin Özcan'ın 'Konutun lüks olması muafiyete engel değil' başlıklı yazısı...

Sezgin Özcan, emlak vergisi ile ilgili detayları açıklıyor. Merak edilenleri yanıtlıyor. Geliri bulunmayan, 200 metrekareden az büyüklükte tek konut sahiplerinin emlak vergisi mükellefi olmadığının daha önce açıklandığını belirten bir okuyucu, Belediye yetkililerinin konutun lüks konut olması sebebiyle, eşinin tek evi olmasına rağmen emlak vergisi tahakkuk ettirdiklerini söyleyen okuyucu Coşkun İkizler, eşinin internetten ödediğini ve bunun bir açıklaması olup olmadığını sordu. 

İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasında (muafiyetinde) eve ait inşaatın sınıfı (lüks, birinci, ikinci vb.) göz önüne alınan bir şart değil. Diğer bir deyişle, ev lüks konut diye muafiyetten faydalandırılmaması gibi bir durum olmaz. Sahip olunan tek evolması, 200 metrekare büyüklüğü aşmaması, sahip olan kişinin durumu gibi aranan koşullar sağlanıyorsa, konut ultra lüks de olsa emlak vergisinden muaf sayılır.

Hatalı bir değerlendirmede bulunulmuş veya farklı şekilde ifade edilmiş başka bir sebep olabilir.

5 yıllık verginin iadesi talep edilebilir

Okuyucu Kürşat Arslan, eşinin 100 metrekare büyüklükte tek konutu olduğunu dile getirerek, oranın kiraya verildiğini, kendilerinin de başka bir semtte kirada yaşadıklarını belirtti. Senelerdir hem emlak hem de kira gelir vergisi ödediklerini aktaran okuyucu, vergiden muaf olup olmama ihtimallerini sordu. 

İndirimli (sıfır oranlı) bina vergisi oranının uygulanması için evde bizzat oturma koşulu bulunmuyor. Bu kapsamda, sahip olduğu tek evi kiraya verip kendileri de kirada oturanlar, gereken öteki koşullara sahip olmaları durumunda indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisinden faydalanabilir. Eş; emekli veya ev hanımı ise, hisseli de olsa başka konutu bulunmuyorsa; emlak vergisinden muaf olabilir. 

Fakat bunun için ilgili belediyeye durumuna uyan bildirimde bulunması gerekir. Bildirim formu belediyeden alınır. Birçok belediye beyana dayalı şekilde muafiyet uyguluyor. Aynı zamanda geriye dönük 5 senelik ödenmiş emlak vergisinin düzeltme yoluyla iadesi de istenebilir.

Elde edilen kira gelirinin ise gelirin kazanıldığı sene için belirlenen mesken kira geliri istisna miktarını geçmesi durumunda, takip eden senenin mart ayında beyan edilir.

Gider yöntemi için  gerçek gider usulünün tercih edilmesi durumunda, ödenen kira gideri, kira gelirinden düşürülebiliyor ve ödenecek vergi bu dikkate alınarak belirleniyor.

Gelir getirmeyen iş yerleri için vergi muafiyeti var mı?

Emlak vergileri yapılandırılıyor!