19 / 12 / 2024

Emlak vergisinde ortak alan!

Emlak vergisinde ortak alan!

1319 sayılı kanun gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Peki muafiyet şartı olan 200 metrekarelik daire alanına ortak alan dahil edilir mi? İşte emlak vergisinde ortak alan sorunu..



Emlak vergisinde ortak alan!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. 1319 sayılı kanun gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor.


Buna göre tek mesken sahibi olup da kısıtlı gelir sahibi olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip; Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları, emlak vergsinden muaf tutuluyor.


Bu özelliklere sahip kimselerin, belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor. Ancak kimi zaman brüt metrekaresi 200 metrekareyi geçmediği halde, emlak vergisi borcu çıkarılabiliyor.


Bu durumda, evin brüt metrekaresinin incelenmesi ve brüt alanı 200 metrekareyi aşıyorsa emlak verginin ödenmesi gerekiyor. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmadığı halde ortak kullanım alanlarını ayrı bir mesken gibi kabul edilerek, ikinci meskene hisseli olarak sahip olduğunuz gerekçesi sunulabiliyor. Ancak bu doğru bir uygulama olmuyor.


Belediyenin ortak kullanım alanları nedeniyle vergi talep etmesi halinde, belediyenin tebliğ ettiği ihbarnameler üstünden 30 gün geçmemişse, vergi mahkemesine dava açılabiliyor. 


30 günlük süre geçmişse, belediye vergi dairesine vergi ödememeniz gerekçesi ile düzeltme talebinde bulunulabiliyor. 


İtirazın reddi halinde sie, belediye başkanlığına, şikayet başvurusunda bulunulabiliyor. Başvuru tekrar reddedildiğinde, vergi mahkemesine dava açılabiliyor.



Tek mesken muafiyeti nedir?


Geri Dön