04 / 05 / 2024

ortak alanın emlak vergisine dahil edilmesi

ortak alanın emlak vergisine dahil edilmesi

1319 sayılı kanun gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Peki muafiyet şartı olan 200 metrekarelik daire alanına ortak alan dahil edilir mi? İşte emlak vergisinde ortak alan sorunu..

Binaların bodrumundaki bahçeler ortak alan mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binaların bodrum katındaki bahçelerin ortak alan olup olmadığını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Altın Emlak'ın dijital dönüşümü DDTECH'e emanet!

Gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer alan Altın Emlak, Türkiye’nin “İlk Dijital Dönüşüm Ajansı” DDTECH ile iş birliği yaptı.

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki ortak alan haklarını kaleme aldı. 

Altın Emlak, bayileriyle bir araya geldi!

Emlak sektörünün en önemli yerli sermayeli franchise zincirleri arasında yer alan Altın Emlak bayileriyle buluştu.

Sitelerde ortak alan sigortalarına yoğun talep!

Günümüzde birçok kişi yaşamını apartmanlarda ve büyük sitelerde devam ettiriyor. Toplu yaşam alanlarında yaşanabilecek hasarlar ise son yıllarda ‘Ortak Alan Sigortaları’na talebi artırdı.

DASK mı, konut mu, ortak alan sigortası mı?

Sigorta sektörü şimdi de konut sahiplerine yönelik ortak alan sigortası çıkardı. Bu sigorta konutlardaki ortak alanların başta deprem olmak üzere doğal afetler, yangın, hırsızlık, yaralanma gibi risklerini güvence altına alıyor...

AVM’lerdeki markalar ortak alan giderlerinde şeffaflık istiyor!

Alışveriş merkezlerindeki markaların yüzde 87'si kiralamada Türk Lirası'na geçişten memnuniyet duyarken, yüzde 98'i alışveriş merkezlerinde ortak alan giderlerinin şeffaf ve adil olmamasından şikayetçi.

Bodrum kat ortak alan mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusunu yanıtladı.

Ortak alan hesabında vergi avantajı!

Emekli, engelli, ev hanımı ve işsizler tek konutları için, 200 metrekare hesabı yaparken, ortak alanların dikkate alınıp alınmayacağını merak ediyor. İşte ortak alan hesabının vergi avantajına etkisi...

Ayazma Emlak Konutları 1. Etap park alanının kısmi geçici kabulü yapıldı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ayazma Emlak Konutları 1. Etap proje kapsamındaki park alanının kısmi geçici kabulü yapıldığını duyurdu...

Alanım Emlak Danışmanlığı Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Alanım Emlak Danışmanlığı Ve Dış Ticaret Limited Şirketi bugün Esenyurt'ta 10 bin TL sermaye bedeli ile Muhammed Hazım  Alan tarafından kuruldu. 

Kayabaşı Rekreasyon Alanı'nın değerleme raporu yayınlandı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Emlak Konut Kayabaşı Rekreasyon Alanı'nın değerleme raporu yayınlandı.

Kumluca Beykonak Mesire Alanı’nın temeli atıldı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Kumluca ve Finike’nin ortak kullanacağı Mezbaha’nın açılışını gerçekleştiren büyükşehir, Beykonak Mesire Alanı'nın da temelini attı.

ortak alanın emlak vergisine dahil edilmesi Haberi

ortak alanın emlak vergisine dahil edilmesi

Emlak vergisinde ortak alan!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. 1319 sayılı kanun gereğince tek mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor.


Buna göre tek mesken sahibi olup da kısıtlı gelir sahibi olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip; Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları, emlak vergsinden muaf tutuluyor.


Bu özelliklere sahip kimselerin, belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor. Ancak kimi zaman brüt metrekaresi 200 metrekareyi geçmediği halde, emlak vergisi borcu çıkarılabiliyor.


Bu durumda, evin brüt metrekaresinin incelenmesi ve brüt alanı 200 metrekareyi aşıyorsa emlak verginin ödenmesi gerekiyor. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmadığı halde ortak kullanım alanlarını ayrı bir mesken gibi kabul edilerek, ikinci meskene hisseli olarak sahip olduğunuz...